Европска недеља мобилности: Градоначелник позвао грађане да пешаче, возе бицикле, користе јавни транспорт

Танјуг

недеља, 15. 09. 2019. у 12:26

Европска недеља мобилности: Градоначелник позвао грађане да пешаче, возе бицикле, користе јавни транспорт

Фото: Танјуг

У кампањи учествује око 2.500 градова, а Град Београд интензивно ради на томе да се окрене зеленој хијерархији у саобраћају, односно да се предност да пешацима, бициклистима и јавном превозу у односу на аутомобиле
Београд се од 16. до 22. септембра придружује европским градовима који обележавају "Европску недељу мобилност” и уједињени позивају грађане да се више опредељују за пешачење, бицклизам и јавни транспорт, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.

"Број становника у великим градовима у сталном је порасту, као и број аутомобила. То је велико оптерећење на глобалном нивоу, које има значајан утицај на климатске промене. Наредних седам дана, одазивањем овој европској иницијативи, показаћемо да смо свесни важности увођења мера одрживог транспорта и позивања грађана да мењају навике у саобраћају. Показаћемо и да смо спремни да чинимо напоре како бисмо имали здравије окружење", рекао је Радојичић.

Како преноси Беоинфо, он је навео да ове године у кампањи учествује око 2.500 градова и подсетио да Град Београд интензивно ради на томе да се окрене зеленој хијерархији у саобраћају, односно да се предност да пешацима, бициклистима и јавном превозу у односу на аутомобиле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Радојичић: Одговорно и плански приступамо садњи дрвећа

"Активно радимо на пројектима усмереним ка решавању проблема у саобраћају и повећању квалитета живота грађана. Циљ нам је да Београђанима и гостима омогућимо брже и лакше кретање кроз наш град. У претходном периоду проширили смо пешачке зоне у централном делу града, увели ''врабац сервис'' као ефикасно и еколошко превозно средство, а крајем августа расписан је јавни позив за подношење понуда за постављање система јавних бицикала. У наредном периоду наставићемо да ширимо пешачке зоне, радимо бициклистичке стазе и окрећемо се алтернативним видовима транспорта у односу на моторизоване", истакао је Радојичић.

Истакао је да је корист од тога вишеструка.

"За наше здравље, али и за очување животне средине важно је да пешачимо, возимо бицикл, више се ослањамо на јавни превоз него на сопствене аутомобиле, у којима се често налази једна особа. Због тога су принципи ''Европске недеље мобилности'' важни сваког дана", рекао је београдски градоначелник.

Он је прецизирао да ће Град Београд током следеће недеље организовати низ активности и позвао грађане да учествују у њима.

"Промовисаћемо пешачке зоне и све што смо на овом плану урадили у претходном периоду, организоваћемо бициклијаду и друге активности за грађане и туристе. Посебно бих издвојио акцију ''Само не аутом'', која се одржава 20. септембра. Позивам грађане да тог дана на посао иду пешице, бициклом или јавним превозом. Надам се да ћемо у што већем броју показати да смо свесни значаја порука које ''Европска недеља мобилности'' шаље", рекао је Радојичић.

"Европска недеља мобилности” обележава се сваке године од 16. до 22. септембра. Циљ је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере одрживе урбане мобилности учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и вожење бицикла, а слоган кампање је "Пешачите с нама!”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације