Заменик градоначелника Београда Горан Весић био је у петак јутро у ванредној инспекцији на недавно реновираном Тргу Републике и разговарао са извођачима радова којима је дао рок од 35 до 40 дана да пресложе коцке на коловозу око трга јер је, како је образложио, направљен пропуст и нису постављене равномерно, због чега коловоз није функционалан за све грађане.

Он је новинарима рекао да су се поједини грађани жалили да коцке на коловозу нису довољно функционалне.

Весић је објаснио да је јутрос разговарао са извођачима у вези са притужбама грађана, односно бициклиста и мотоциклиста, као и удружења мајки, да не могу да користе коцке на коловозу јер су неравне.

"Недопустивно је да се коловоз уради тако да се мисли само на једну категорију грађана, односно на аутомобилисте, јер коловоз мора да буде доступан свима - и бициклистима и мотоциклистима", нагласио је Весић.

Како је истакао, извођач радова има рок од 35 до 40 дана да о свом трошку пресложе све коцке на коловозу и да их ураде тако да буду доступне свим категоријама грађана.

Прочитајте још - Весић: Трг републике отворен за саобраћај, завршен пре рока (Фото)

"Без трошка Града, без иједног додатног динара трошка за грађане, јер ми смо одговорна власт. Овај трг смо платили и хоћемо да добијемо оно што грађани желе, а то је да и коловоз може да се користи исто као и трг", рекао је Весић.

Како је додао, неће бити заустављања саобраћаја већ ће се одвијати у посебном режиму, радиће се и ноћу и пресложиће се свака коцка.

"Хоћу да коловоз око трга буде уређен исто онако као што је уређен овај трг који сви хвале и да буде такав да могу сви да га користе... Ми нисмо Драган Ђилас који плати 39 милиона евра додатне радове на Мосту на Ади, па 14 милиона евра плати да му отворе мост за Нову годину током изборне кампање. Ми одговорно водимо рачуна о сваком динару грађана и ово што се буде радило на тргу радиће се о трошку извођача", подвукао је Весић.

Како је додао, инсистираће на томе да извођач о свом трошку уради и бициклистичку стазу.

"Честитам на одлично урађеном послу на тргу, он је предиван и то сви кажу, али када је неко планирао како да се ураде коцке на коловозу није размишљао о свим категоријама грађана", рекао је Весић.

Осврнувши се на критике појединих да на тргу нема шахти заменик градоначелника је рекао:

"То је глупост. Видео сам да су неки паметњаковићи на друштвеним мрежама кометарисали како нема шахти, али то није тачно".

Весић је честитао свима који су радили на реконструкцији Трга Републике, јер је то, како каже, један од најлепших европских тргова који је урађен фантастично.

"Мислим да мало градова у Европи има овакав трг и да би нам многи позавидели на оваквом тргу... Овај трг је постао место окупљања, прошле недеље смо имали позориште на тргу, а већ од следеће недеље крећемо са Данима европског фудбала на тргу", додао је Весић.

ДИРЕКТОР "ШТРАБАГА":ИСПРАВИЋЕМО ГРЕШКУ УЧИЊЕНУ ТОКОМ РАДОВА

Током радова на реконструкцији Трга Републике, која је недавно завршена, направљена је грешка јер функционалност коловоза око трга није у потпуности постигнута, изјавио је данас Драган Павелић, директор "Штрабага", фирме која је изводила радове, и истакао да ће то бити исправљено. "На овом пројекту постоји одређена грешка, а то је да естетски и функционални захтеви нису у потпуности испуњени. Естетика је имала предност тако да функционалност и равноћа коловоза није била постигнута због чега коловоз не могу да користе сви грађани", рекао је Павелић новинарима на Тргу републике. Павелић је навео да ће кориговати решење и довести коцке на коловозу у равну површину тако да ће сви грађани моћи да користе коловоз. "Учинићемо то у најкраћем могућем року", додао је Павелић, који је у петак јутро на Тргу републике разговарао са замеником градоначелника Гораном Весићем.