ЗАКОН о планирању и изградњи, од ступања на снагу почетком новембра прошле године, до темеља је "срушио" 15 објеката подигнутих без грађевинске дозволе. Осам је уклоњено на иницијативу инспекције, а седам су, после решења, уклонили само инвеститори. Како кажу из Секретаријата за инспекцијске послове, на тај начин ослобођено је око 15.000 квадрата. Колико их још чека на "сравњење", надлежни нису могли да нам открију.

Без обзира на то што рушење улази у праксу, има много примера који илуструју да је крај овом послу веома далеко. Стамбени комплекс у Улици кнеза Вишеслава у Раковици тако наставља да расте, иако није утврђено да ли инвеститор има неопходну документацију!

- Поступак уклањања објеката тече по плану и програму уклањања објеката - рекли су нам из Секретаријата. - У пракси се често дешава да инвеститори одмах по заказивању уклањања објекта сами започну и окончају поступак рушења. По захтеву инвеститора, Управни суд може одложити извршење коначног управног акта до доношења судске одлуке.

Прочитајте још - РАДОВИ У КНЕЗА ВИШЕСЛАВА: Праве зграду и крај "Лидла"

Иако за рушење нелегалних квадрата постоје план и програм, чини се да у ту групу не спада и проблематична будућа стамбена зграда на Видиковцу. Крајем прошле године објекат је почео да ниче недалеко од трговинског ланца "Лидл", а сада је стигао до чак деветог спрата и изгледа да ни ту није крај зидању. Како кажу станари овог дела Раковице, зграда као да је подигнута преко ноћи.

- На овом плацу годинама није било ничег, а сада ћемо имати још комшија, пошто сам чуо да се станови већ продају, и то по цени од 800 евра по квадрату - каже нам један станара из насеља Церак виногради, који је баш прекопута будуће зграде.

Према сведочењу житеља, донедавно је информативна табла била постављена са доње стране градилишта и била је непотпуна. Сада је она постављена на зид између спратова, али толико је мала да нико не може да прочита да ли објекат има грађевинску дозволу и када је предвиђено да се зграда коначно заврши.

БЕЗ ОДГОВОРА

ПОВОДОМ информација о објекту у Кнеза Вишеслава, "Новости" су писале Општини Раковица, где нам је речено да се инспекцијским надзором не баве и да се обратимо Секретаријату за инспекцијске послове. Међутим, остали смо ускраћени за одговоре да ли инвеститор има грађевинску дозволу.