У београдском Музеју науке и технике постоји врло упечатљиво сећање на легендарног београдског научника Мику Аласа. Почетком 20. века, на Светској изложби у Паризу наш научник добио је златну медаљу направивши први рачунар на воду . Дао му је име хидрогенератор.

У то време човечанству су била представљена највећа достигнућа тог доба. Изложба је први пут посетиоцима предочила тон филм, као и дизел моторе. Свет се окретао науци и њеним дометима, а то је изазвало брзе и снажне ефекте у свим областима живота.

Патент Михајла Петровића изазвао је велику пажњу публике. И данас се у овом музеју прецизно предочава публици да је ова справа, у суштини, била претеча данашњих штампача.

- Излазне податке записивала је на папиру обмотаном око ваљка - објаснили су нам у овој институцији.- Према речима самог аутора, Мике Аласа, "справа служи за графичку интеграцију диференцијалних једначина првог реда", што значи да се помоћу хидрогенератора између осталог, може израчунати површина било које затворене криве линије.

Прочитајте још - Мика Алас поново међу Београђанима

У ту сврху, у првој комори Аласове машине налазила се плочица из које је исечена елипса, што је био један од улазних података које је захтевао овај рачунар. Други податак је била линија унапред нацртана на ваљку, који се окретао дрвеном ручицом, а трећи је био облик плочице која је потапана у комору.- Оно што се добија као излазни податак јесте крива која нам говори колика је површина оног дела дела елипсе који се овим путем нашао под водом. Променом облика суда, плочице која се потапа и линије на ваљку хидрогенератор добија различите намене.

Аутор Немања Ђорђевић је 2007. године направио модел који је Михајло Петровић објавио 1899. године у америчком математичком стручном часопису. Тако посетиоци Музеја науке и технике могу да кроче и у "научни времеплов" оног доба, и допру до невероватних талената и идеја легендарног Мике Аласа.

Прочитајте још - Доживљаји Мике Аласа и Пупина

АРТИЉЕРИЈА

Поред ове направе, Музеј науке и технике чува још један патент Мике Аласа, који говори о широким талентима и знањима којима је располагао велики научник. Тако је међу експонатима приказан и даљинар земаљске артиљерије који је Петровић осмислио заједно са генералом Милорадом Терзићем 1910. године.