Офанзива против килограма

А. В. В.

10. 09. 2019. у 11:19

Офанзива против килограма

Суграђани су бесплатно контролисали организам / Фото А. Војиновић

Манифестација "Дан здравих навика - сви на вагу" у понедељак на тргу испред ГО Звездара. Велики број посетилаца мерио се на специјалној ваги и тражио савете

АКЦИЈА "Дан здравих навика - Сви на вагу" уприличена је у понедељак на тргу испред Градске општине Звездара, у организацији Удружења за превенцију гојазности, а заинтересовани суграђани бесплатно су контролисали своје здравствено стање и добијали корисне савете у вези правилне исхране.

На специјалним вагама проверавали су телесну тежину, БМИ ("боди мас индекс"), проценат висцеларне и мишићне масти, калоријски унос, а део стручног тима мерио је витаминско-минерални статус организма, стање кичме и стопала, очни притисак и ниво шећера у крви.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Троле са Дорћола селе се уз ауто-пут

Манифестација је привукла велики број посетилаца, а највише је било најстаријих. Прилику да провере здравље и добију значајне савете у вези здраве исхране искористили су и основци и средњошколци. Акција је трајала од 10 до 18 часова, а до два сата после подне на специјалну вагу стало је око 100 суграђана.

- Веома сам задовољан саветима које сам добио. На вагу нисам могао да станем јер не може да испрати моју килажу, али сам зато проверио шећер, који немам, иако имам вишак килограма - каже за наш лист суграђанин Д. А. - Поента је да се код људи подигне свест да је брига о свом здрављу важна, а оваква организација је права ствар за то.

Милка Раичевић, нутрициониста и један од организатора ове акције, каже да је гојазност озбиљан друштвени проблем.

- Код људи још не постоји свест да би требало да воде рачуна о исхрани и зато је ова акција један од начина да то променимо - каже за наш лист Милка.

ВИСЦЕЛАРНА МАСТ

- ПОСЕТОЦИ су на специјалним вагама могли да измере висцеларну маст, која се налази око органа, а добија се лошом исхраном и генетски - објаснили су из организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације