Београдске приче: Амбар поред блокова, варбург уз Сава центар

Зоран Николић

04. 09. 2019. у 18:19

Београдске приче: Амбар поред блокова, варбург уз Сава центар
Како се одвијао "рат" између градитеља Новог Београда и старих бежанијских ратара. Многи власници старих кућа стоички су се борили да опстану на месту на којем су дуго живели, али је "ваљак" урбанизације био јачи

У доба када су, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века ницали новобеоградски "блокови", стара здања бежанијских сељака нису се лако повлачила са градилишта.

Неколико фотографија враћа нас у то време, када препознатљиве, степенасте зграде блокова од 61 до 64 увелико заузимају свој простор на овом делу Новог Београда, али старе куће, постављене ту деценијама пре тога - немају "намеру да се поувуку". Њихови власници су дуго овде имали своје њиве, а бежанијски ратари су дуго по подизању новобеоградских солитера умели да кажу како је овај део града "поникао на њиховој земљи".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: "Трамвајем у 21. век"

Између данашњих низова степенастих здања сада се налазе пословни центри и шопинг молови, а дуго је тај простор још био "борилиште" са којег Бежанијци нису желели да се повуку. Многи власници старих кућа стоички су се борили да опстану на месту на којем су дуго живели, али "ваљак" урбанизације морао је да "прегази" њихове домове и пошаље их у историју.

Фотографија старог амбара поред куће само додатно враћа посматрача у давно заборављене кадрове...

Можда је још упечатљивије подизање "Сава центра", када данашњи булевар који носи име по Милентију Поповићу још није био направљен. У то веме овде стоји обична, двосмерна улица, а увелико заборављени "варбург" посматрачу само увесељава цео призор. Иза њега извирује "ами 8", аутомобил који је често красио европске, али и улице ондашње Југославије. И данас је остао као одличан "цитроенов" модел са необичним вешањем које је од вожње творило удобно љуљушкање.

Тада још није изгледало да ће околина центра "Сава" постати данашњи београдски "сити", пословни центар са бројним армиранобетонским здањима која ће увелико одражавати данашњи, убрзани ритам живота и неприкосновену позицију финасијских институција.

Брз раст новог дела града, парцелисаног у блокове, у прво време је збуњивао његове становнике, да би до данас овај део постао најпопуларнији за живот. Ширина булевара, мање скучености него у центру Београда, сада овде ствара најудобније место за становање. Није увек било тако, али, дабоме, времена се мењају...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Од браће Лимијер до кнеза Михаила

"МЕАНДЕР"

Једно здање у новобеоградском блоку 21 ушло је у историју овог дела града, али и Балкана - по својој дужини. Становници овог блока често су је звали "Кинески зид", али је чешће у историји градске архитектуре помињана као "Меандер".

Ламела која се разломљеним путем простире иза популарних "Шест каплара", а окружује здање Десете београдске гимназије дугачка је готово пун километар и тако је ушла у историју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Каја

05.09.2019. 16:14

Подизао се неки "Нови Београд" истовремено са разарањем постојећих зграда "Старог Београда" које је и данас у току падањем делова фасаде на главе пролазника.