Амброзија гуши и идуће недеље

Ј. ДИНЧИЋ

04. 09. 2019. у 14:39

Амброзија гуши и идуће недеље

Depositphotos

Упозоравајући подаци Агенције за заштиту животне средине о концентрацији полена амброзије. Ниво алергена се од средине августа налази у "црвеној зони"

ВИСОКЕ концентрације полена амброзије забележене су у претходном периоду, а према подацима Агенције за заштиту животне средине, очекује се да ће током следеће недеље бити још већа. У мерним станицама "Зелено брдо" на Звездари и на Новом Београду, у којима се бележи присутност полена ове коровске биљке, она се од средине августа налази у "црвеној зони", која означава високу концентрацију, без тенденције промена за наредне дане.

Према подацима надлежних служби, повећане концентрације полена амброзије, које су увећане и до десет пута од нормалних, биће на снази све до средине наредне недеље. Гранична вредност за амброзију је од минималних 15 до максималних 60 зрна по кубном метру, међутим средином месеца концентрација у ваздуху износила је 674 поленова зрна.

- Индивидуално је колика је концентрација полена потребна да би некоме причињавала проблеме - кажу надлежни из Агенције. - Међутим, према лекарским параметрима, сматра се да је количина од 60 поленових зрна максимална гранична вредност, а у престоници су оне скоро две недеље биле и до десет пута веће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Скулптура "Образ уз образ" с фонтаном

И у Клиници за алергологију и имунологију истичу да је овог лета повећан број пацијената који су се јавили због алергијских реакција.

- Симптоми алергијског ринитиса су кијавица у серији, као и секреција из носа бистрог садржаја, али и свраб носа, грла, ушију - објашњавају доктори. - Ако нам пацијент већ дође са тегобама, морамо првенствено да га излечимо симтоматском терапијом, те се дијагностика не може одмах спровести.


ПЉУСКОВИ

Алергичнима би спас, барем привремен, могле да донесу ниже дневне температуре које су најављене за наредних неколико дана и јаки пљускови који би спрали сав полен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jovan Zarić

04.09.2019. 15:04

I šta rade komunalni policajci koliko su kazni napisali zbig zapuštenih placeva sa izraslom Ambrozijom koliko su tona biljaka spalili ?