Сви радови на Тргу републике су завршени и овај јавни простор у суботу јутро у девет сати отворен је за саобраћај и пешаке, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Педесет и пет дана пре рока град Београд је успешно завршио реконструкцију Трга републике, рекао је Весић и честитао компанији Штрабаг и Дирекцији за градског грађевинско земљиште града Београда на одлично обављеном послу.

"Београд је коначно добио централни трг какав имају велике европске метрополе", рекао је Весић гостујући у јутарњем програму РТВ Пинк.

Направљена је раскошна и пространа пешачка зона, дрвореди који имају 27 стабала више него раније, а постављено је 12 жардињера са украсним дрвећем какве се од прошле године налазе у Балканској улици, четири саобрацајне траке, нова контактна мрежа за тролејбусе, паметне клупе с бесплатним интернетом, сензорима за температуру, квалитет ваздуха и буку...

На тргу је постављено 100 светиљки на даљинско управљање чије светло може да се прилагођава догађајима који се на Тргу организују, паркинг за бицикле и потапајући стубићи са камерама...

"Све то краси нови Трг републике у Београду, који сви пешаци и возачи поново користе од јутрос", рекао је Весић.

Како каже, Трг републике није био обична грађевинска реконструкција, већ уређење најважнијег градског простора на коме ће грађани сада моћи да користе много квалитетних садржаја.

Све је и рађено с циљем да се добије што више простора за пешаке, да има више зеленила, бесплатан вај-фај, најбоља расвета у граду и још много тога, додао је он.

Тај простор ће се, додао је Весић, сада користити за манифестације, од позоришних представа до модних ревија,

Он је захвалио грађанима који су имали стрпљења да сачекају завршетак радова.

Прочтиајте још - Весић: Реконструкција Трга Републике биће завршена до првог септембра (ФОТО)

Нова јавна расвета обезбеђује осветљење платоа, пешачких стаза са бочних страна, сценску и декоративну расвету, осветљење Споменика кнезу Михаилу са четири канделабра, фасада Народног позоришта и Народног музеја и саобраћајног потеза Коларчева-Македонска.

"За осветљење трга уграђено је преко 100 нових светиљки у систем даљинског управљања. На читавом простору је засађено 27 нових стабала, па тако са већ постојећим сада има преко 50 стабала на потезу Васина – Македонска - Коларчева. Поред 27 камених клупа, на Тргу републике ће се налазити и пет паметних клупа с бесплатним интернетом, сензорима и пуњачима за преносиве уређаје. На две локације предвиђено је и шест потапајућих стубића, који омогућавају улазак возила с дозволом, а паркинг за бицикле постављен је у зони дрвореда код Народног музеја, према углу с Васином улицом”, рекао је Весић.

Он је додао да је посебном обрадом гранита на пешачком делу обележено место на коме се налазила Стамбол капија, а на појединим плочама гранита биће обележено и место где су сахрањивани црвеноармејци пали у борби за ослобођење Београда 1944. године.

“Захваљујем се грађанима Београда који су имали стрпљења да сачекају да завршимо радове али сада сви заједно можемо да уживамо у дивном градском тргу. Захваљујем им се јер су издржали тортуру Драгана Ђиласа, Вука Јеремића и Бошка Обрадовића који су све учинили претходних месеци да се реконструкција Трга републике никада не заврши", рекао је Весић.

Прочитајте још - Весић најавио зону фудбала у центру Београда

Како каже, уништавали су саобраћајне знаке, рушили ограде, блокирали радове, нападали раднике и девастирали градску имовину.

"Лагали су да неће бити више саобраћаја на Тргу, да ће бити уклоњен споменик Кнезу Михаилу. Данас је тужан дан за Ђиласа, Јеремића и Обрадовића који су поражени тиме што је Трг републике завршен. Победио је Београд који жели да живи, да се мења и развија. Зато, драге Београђанке и Београђани нека нам је са срећом наш нови Трг који ће користити генерације иза нас”, поручио је Весић.

Он је додао и да ће и Карађорђева улица у недељу бити отворена за саобраћај и да је та улица пример како се на прави начин реконструишу улице у граду.

ВЕСИЋ: НЕ МОГУ ДА ПРЕЖАЛЕ ШТО ЈЕ ОТВОРЕН ТРГ РЕПУБЛИКЕ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је да у данашњем инциденту у центру града има елемената кривицног дела као и прекршаја, и да "Ђиласови плаћеници не могу да прежале зато што је отворен Трг републике".

"Погледајте како су дивљаци Бастаћ и Јовановић физицки напали градског одборника Немању Јоксимовића и новинара који је покушао да сними њихово дивљање. Не могу ови лудаци и Ђиласови плаћеници да прежале зато што је отворен Трг републике. Има овде елемената кривицног дела као и прекршаја, али у свакој земљи би ова два насилника и лудака одвели право у лудницу", написао је на Фејсбук профилу Весић.

На данас отвореном за пешаке и саобраћај Тргу републике дошло је до инцидента када су председник општине Стари град и Марко Бастаћ и одборник НС Никола Јовановић пресрели и вербално напали представнике градске управе приликом промотивне вожње "Врабац сервиса", који је такође данас почео са радом.

Бастаћ и његове присталице су се најпре окупили на Тргу републике, на најављену "последњу блокаду" Трга, где су упалили бакље, жвиждали и скандирали, а након тога се упутили за колоном возила "Врабац сервиса", у тренутку када је пролазио Чика Љубином улицом и вербално се сукобили са функционерима СНС.

Иако је у Чика Љубиној био и одборник СНС Немања Јоксимовићу, Бастаћ, праћен присталицама, вербално га је напао, питајући колико је коштала реконструкција Трга, где иде новац грађана...

ВЕСИЋ: НЕМАЧКИ СИСТЕМ ПОТАПАЈУЋИХ СТУБИЋА ОД ДАНАС У ЦЕНТРУ

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да од данас у најужем центру Београда, на ободу пешачке зоне, ради систем потапајућих стубића какав постоји у Берлину и другим немачким градовима.

"Поставили смо 15 потапајућих стубића на седам локација на ободима пешачке зоне. Свака локација опремљена је камерама и интерфоном. Систем управљања је путем ТАГ-система", рекао је Весић, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

Он је објаснио да возило које има решење Секретаријата за саобраћај Скупштине града Београда зависно од режима уласка који му је додељен (6-9 сати за доставна возила, 0-24 за станаре у пешачкој зони, 0-8 часова за посебна возила) могу да улазе аутоматски тако што камера “очитава” таблицу само на једној или више локација, зависно од решења Секретаријата.

"Сви улази се надгледају путем камера од 0-24 сата из мониторинг-собе у гаражи Обилићев венац као и из Контролно-оперативног центра у Масариковој улици", рекао је Весић.

Он је објаснио да становници пешачке зоне могу од 0-24 сата да се информишу о начинима коришћења потапајућих стубића на телефон 2639-575.