Скупштина града Београда усвојила је данас План генералне регулације система зелених површина Београда и одлуку о изради више планова регулације, а према речима заменика градоначелника Горана Весића, план је да престоница има 25 одсто зелених површина.

Весић је приметио да поједини одборници опозиције ни данас не присуствују Скупштини града Београда иако се, како каже, усвајају одлуке које су поред буџета најважније.

“Нажалост имате естрадне одборнике којима не пада на памет да учествују него долазе само да дају изјаве за телевизије. Очигледно не разумеју свој посао. Овде су сваког од нас послали грађани. Могу да разумем политичке борбе, али ово нису питања у којима оне треба да постоје”, рекао је Весић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лазаревац добија модеран стадион, по свим стандардима ФИФА и УЕФА

Весић је, говорећи о плану генералне регулације система зелених површина, казао да у њему стоје јасне обавезе шта мора у сваком од нижих планова, као што су планови детаљне регулације да се примени када је у питању заштита зелених површина.

“У Београду имамо 15 одсто површина покривених шумом, што је много у односу на велики број ервопских градова, а мало у односу на оно што је наш циљ. Пре шест, седам година је било око 14 одсто и јасно је да постоји повећање зелених површина. Наш циљ је да то буде 25 одсто, да ли ћемо у томе успети не знам, али треба да тежимо томе”, рекао је Весић.

Он је додао да за испуњење тог циља није довољно само да постоји план регулације већ су неопходне различите активности и у складу са тим Град Београд припрема одлуку која се тиче обавеза приватних инвеститора да морају да засаде три пута више стабала од посеченог, или уколико нема места на тој локацији, да плате Градском зеленилу одређено суму да то учине они.

Весић је објаснио да Град Београд сада има обавезу да када посече дрво засади два нова, али се та одлука за сада не односи на приватне инвестиоре.

Такође, уводи се апликација у којој ће бити унета сва места за стабла која ће се те године засадити у граду, а Београђани ће моћи да изаберу стабло, плате садницу, која би, како каже, имала код са њиховим именом.
“Припрема се и акција са Министарством просвете где ће свако одељење првог разреда засадити своје дрво, или у двориштима основних школа, или на дугим локацијама. План је да се то одељење у наредних осам година брине о свом стаблу”, рекао је Весић.

Весић је казао и да је у претходном периоду било покушаја злоупотреба када је реч о сечи стабала, наводећи да се то дешавало од како постоји урбанизам у Београду, али да су се поједини сетили тога сада, а не пре неколико година.

Како је казао, поента је да се заштити свако стабло где год је то могуће и да се ту не гради, да се засади ново стабло тамо где мора да се сече И да се стабла саде где год је то могуће.

Весић је истакао да у пешачкој зони у Београду има 200 нових стабала, а само на Тргу републике који ће бити отворен 1.септембра, 19 нових стабала.Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да ће нови Генерални уграбинистички план (ГУП) постати прави стратешки документ који ће обихватити све елементе који подразумевати елементе развоја саобраћај, стамбене градње, туризма, заштите културног наслеђа, зелених површина.

Тај план ће бити не само основ за планове детаљне регулације, већ и за развој града, у којем ћемо представити како ће Београд изгледати 2041. године, до када је орочен.

Како је додао, из ГУП проистичу и измене планова генералне и детаљне регулације.