Измешта се тролејбуски депо са Дорћола?

Танјуг

среда, 28. 08. 2019. у 17:15

Измешта се тролејбуски депо са Дорћола?

Фото Н. Фифић

Сви заинтересовани могу до 26. септембра да изнесу своје писане примедбе, а јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, одржаће се у згради Градске управе 24. октобра
Нацртом плана детаљне регулације предвиђено је измештање тролејбуског депоа са Дорћола, на локацију непосредно поред погона ГСП-а "Космај 1" на ауто-путу ка Нишу.

Планом ће се одредити и капацитети изградње у складу са могућностима простора, планским и инфраструктурним условљеностима и инвестиционим потенцијалима, као и очување и унапређење животне средине.

Површина обухваћена овим планом износи око 58 хектара, наводи се на сајту Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, на којем је објављен Јавни увид у план детаљне регулације подручја између саобраћајница Стефана Првовенчаног, Војислава Илића, Мокролушке нове и Кружног пута Падина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
БГ возом и до Панчева

Погон "Дорћол" је саобраћајни погон ГСП Београда који се користи за соло и зглобне тролејбусе и соло електробусе.

На овом погону се налазе сви тролејбуси и електробуси које ГСП има.

Сви заинтересовани могу до 26. септембра да изнесу своје писане примедбе, а јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, одржаће се у згради Градске управе 24. октобра.

У току седнице, сва физичка и правна лица која су поднела примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику, могу образложити примедбе пред Комисијом за планове.

"Измештање постојећег депоа из централног градског подручја на Дорћолу омогућило би коришћење атрактивног земљишта за друге намене", наводи се у документу.

Поред овога, додаје се, смањење нивоа загађења и буке допринело би заштити животне средине и побољшало услове живота и рада у околини старе локације депоа.

"Такође, изградња новог депоа у коме би били побољшани услови рада запослених, уз примену савремених система за одржавање возила, довела би до подизања нивоа услуге превоза путника. Истовремено, омогућиће се санација неплански изграђеног насеља унутар високо напонске далеководне мреже".

Између постојећег погона "Космај 1" и Улице Владимира Томановића планира се саобраћајна површина у оквиру које ће се налазити будући тролејбуски депо "Космај 2".

"У оквиру овог погона, поред стационирања и одржавања тролејбуса, биће смештена, допуњавана енергијом и одржавана и електробус возила", наводи се у документу.

Поред погона "Космај 2" планира се и локација "Мала ауто-команда" предвиђена за смештање постојећих садржаја ГСП "Београд" (уговорени превоз и унутрашњи транспорт, централни ремонт и електро-грађевинска оператива).

Осим објеката потребних за функционисање ових садржаја, каже се, потребна је и изградња паркинга за возила ГСП "Београд" и путничких возила запослених, као и одређених садржаја који ће бити заједнички за "Малу ауто-команду" и "Космај 2".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације