Веће казне за некошење

Б. Б.

недеља, 25. 08. 2019. у 18:20

Веће казне за некошење

Око 350.000 хектара под амброзијом / Фото: М. Анђела

Градоначелник Зоран Радојичић најавио оснивање тима за борбу против амброзије. Припремиће се стратегија за наредних 20 година за решавање овог проблема

ГРАД ће формирати стручни тим, који ће направити стратегију решавања проблема ширења амброзије у наредних 20 година. Казне за власнике парцела, који нису уништили ову коровску биљку, биће повећане, најавио је градоначелник Зоран Радојичић.

Према речима Радојичића, ширење амброзије је велики проблем са којим се град суочава у протеклих неколико година и захтева дугорочан приступ у његовом решавању, како би се ова биљка искоренила. Он је подсетио да је прошле године издвојено 30 милиона динара, а ове дупло више за уништавање овог корова.

- Надамо се да ће се напредак видети, иако ове године кишни дани нису били повољни за њено сузбијање - рекао је Радојичић. - Амброзија прави здравствене проблеме нашим суграђанима и важно је да овоме приступимо озбиљно и одговорно.

Градоначелник наводи да је овај проблем типичан пример како се само дугорочним планирањем може доћи до квалитетних резултата. Он је подсетио да у Београду има 350.000 хектара, од чега један део уређује "Зеленило Београд", док су остали делови приватна својина.

- По уредби Владе Републике Србије власници ових парцела су дужни да сузбијају амброзију, што они очигледно не раде, те смо принуђени да казне буду пооштрене - нагласио је градоначелник Београда.

Прочитајте још: Амброзија ушла у "црвену зону"

- Стратегијом која буде усвојена биће предвиђено и повећање казне за неодговорне власнике земљишта.

Многи Београђани већ данима осећају "дивљање" амброзије по изузетно израженим симптомима алергије.

Фото:Беоинфо


ДЕСЕТ ПУТА ВИШЕ

ПРЕМА подацима Агенције за заштиту животне средине, на већини мерних места измерене су повећане концентрације полена амброзије, и то од два до 10 пута изнад граничних.

На Новом Београду "регистрована" 674 поленова зрна у метру кубном ваздуха, што је веома висока концентрација за особе које су алергичне на полен амброзије, истичу стручњаци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације