Калемегдан: Патрола чува ред и џепове посетилаца

С. Видачковић

недеља, 25. 08. 2019. у 17:30

Калемегдан: Патрола чува ред и џепове посетилаца

Обезбеђење упозорава грађане на потенцијалне лопове / Фото П. Милошевић

Репортери "Новости" са чуварима Београдске тврђаве који даноноћно обилазе терен и брину о безбедности. Педесетак људи спречава крађе, упућује туристе и штити културно добро

ОНИ обезбеђују једно од најлепших места у Београду. Као што је Калемегдан некада чувао град од најезде освајача, тако се данас педесетак људи брине о реду и безбедности унутар зидина Београдске тврђаве. Раде сваког дана, по 24 часа патролирају и обилазе простор око "Победника", калемегдански парк, Горњи и Доњи град...

Сваког дана, у просеку, Калемегдан посети између осам и девет хиљада људи. Служба обезбеђења Београдске тврђаве води рачуна о спречавању крађа имовине на објекту, оштећења културних добара, угрожавања безбедности посетилаца, проналази изгубљене ствари, помаже туристима и чува јавни ред и мир.

- У последње време, због великог броја азиланата наши чувари склањају и не дозвољавају постављање шатора на зеленим површинама и удаљава их одатле - каже за "Новости" Ђорђе Албахаревић, руководилац службе обезбеђења Београдске тврђаве. - Неретко се дешава да запале ватру како би загрејали храну, али увек их спречимо. Они углавном побегну кад нас виде, јер наше униформе вероватно не разликују од оних полицијских.

Како истиче наш саговорник, поједини несавесни грађани краду старе цигле, а има и оних који жврљају и шарају по споменицима. Обезбеђење је голоруко, не носи оружје, па једино може да опомиње оне који нарушавају ред.

- Добро сарађујемо са полицијом, Хитном помоћи и осталим градским службама. Ми смо голоруки, те можемо само да приђемо и опоменемо суграђане да се понашају како треба. Ако неки буду дрски и буне се, трудимо се да их уз лепу реч и шалу мало одобровољимо - истиче Албахаревић. - Када су у питању неке екстремније ситуације, односно када се појаве људи који узнемиравају суграђане или уочимо лопове, имамо право да их задржимо све до доласка полиције.

ОПОМЕНЕ ЗА ПСЕ И ТРОТИНЕТЕ ВОЗАЧИ електричних тротинета често користе калемегданске стазе за мало опуштенију вожњу. Чувари нам кажу да их свакодневно опомињу да возе спорије, како се не би догодила нека непријатна ситуација. Такође, поједини власници паса понашају се непажљиво, те пусте своје љубимце да газе по цветним парцелама, за шта такође следи опомена чувара.

Чувар Миомир Петровић нам открива да током њиховог свакодневног и сталног патролирања упозоравају људе који седе на клупама да пазе на своје кесе, торбе и новчанике. Наводно, већ уиграна група Бугарки вреба непажљиве странце.

- Појавила се група жена лопова, наводно из Бугарске. Оне већ имају развијен механизам - увуку се у групу старијих туриста и претварају се да су заинтересоване за оно што водич прича. У ствари, користе непажњу странаца те им завлаче руке у торбе и краду ствари. Неколико пута смо спречили такве ситуације и када се поново појаве овде издалека их препознамо и удаљимо што даље - прича нам Петровић.

Жао им је, кажу, што неки туристи због таквих ствари имају ружне утиске о нашој престоници. Ипак, наглашавају да сви треба да знају да је Калемегдан безбедан и да су свим посетиоцима Тврђаве чувари увек на располагању.

Фото П. Милошевић


НАШЛИ ПАРЕ

ЛОПТЕ, играчке, кључеви, телефони, само су неке од ствари које нађу чувари Калемегдана. Једном се чак догодило да су пронашли дечја колица, по која никад нико није дошао. Пре неколико година, један суграђанин је подигао велики новац у банци и ставио га у торбу, коју је убрзо затим изгубио негде на Тврђави. Имао је велику срећу, јер су његове паре пронашли чувари и вратили му изгубљено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације