ОД 1. септембра, Младеновчани ће до престонице моћи да стигну градском железницом, сазнају "Новости". Нова линија БГ воза, на релацији Београд центар - Младеновац - Београд центар (Прокоп) имаће три поласка радним данима, и два викендом.

Први воз градске железнице пут Младеновца кренуће из станице Прокоп. Радним данима поласци из станице Београд центар су у 4.22 и поподне у 15.56 и 16.56. Из Младеновца, јутарњи поласци су у 5.47 и 6.07, а поподневни полазак је у 18.02. Суботом, недељом и државним празницима, поласци из престонице су у 4.22 и 15.56, а из станице у Младеновцу у 6.07 и 18.32.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На поправном испиту 1.000 ђака

То значи да Младеновчани, који у јутарњим часовима не могу да уђу у аутобусе на линији 493 за Београд, сада на располагању имају и два јутарња поласка БГ воза. Како наводе из ЈКП "Београдски метро и воз", капацитет електромоторне гарнитуре која саобраћа на овој линији је 300 места за седење и 300 за стајање, а време путовања је око сат и 20 минута. Воз ће се, из правца Младеновца, заустављати на станицама: Влашко поље, Сопот Космајски, Раља, Рипањ тунел, Клење, Рипањ, Ресник, Кијево, Кнежевац, Раковица, Београд центар.

- Аутобус на линији 493 до БАС, када нема гужве, стиже за сат. Видећемо да ли се исплати путовати сат и 20 минута до Прокопа, а онда опет чекати превоз како би стигли до посла, школе, лекара... - каже Младеновчанка Ивана Ивановић.

- Ипак, како би избегли гужву и гурање по аутобусима, многи ће можда и желети да иду железницом.

У ЈКП "Београдски метро и воз" напомињу да Младеновчани лако могу да оствавре везу са другим деловима града.

- Путници у станици Београд центар могу да преседну на воз који саобраћа на линији Овча - Батајница - Овча. Везу са возом на релацији Ресник - Овча - Ресник могу да остваре преседањем у станицама Ресник, Кијево, Кнежевац и Раковица - кажу у овом предузећу.

На овој, као и на прве две линије БГ воза, важе искључиво "бус плус" карте за јавни градски превоз. На питање има ли валидатора у гарнитурама и на станицама дуж трасе, како би се контролисала наплата карата, из "Београдског метроа и воза" одговарају:

- Формирана је комисија која тренутно ради на унапређењу услуге БГ воза, и чији је задатак, поред осталог, и да обезбеди услове за уградњу валидатора на свим стајалиштима којима саобраћају возови из система БГ воза.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чисте и споменик Кнезу Михаилу

ШИНАМА И ДО ЛАЗАРЕВЦА

ОД 15. децембра, биће успостављене и линије БГ воза на релацији од Лазаревца до Овче и од Лазаревца до Ресника.

Планирана су три поласка из Лазаревца до Овче, три из Овче до ове општине. У плану су и три поласка из Лазаревца ка Реснику и три из Ресника до Лазаревца.