ФОНТАНА на Тргу Николе Пашића остаје на истом месту и после реконструкције овог престоничког сквера. Према победничком идејном решењу архитеката Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, чувени водоскок биће редизајниран тако да подсећа на онај изворни који је красио плато педесетих година прошлог века.

Према ранијим најавама, радови на реконструкцији требало би да почну у току следеће године, а да трг заблиста у новом сјају до краја 2020. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Весић: Нова градилишта и после 1. септембра

Садашње ивице, тачније ограде фонтане неће бити, дубина ће бити мања, па ће вода бити доступнија суграђанима. Људи ће моћи да приђу ближе фонтани, без бојазни да се оклизну. Такође, планирано је да ту буду водоскоци који излазе из тла, са плитким воденим огледалом. То значи да ће кроз тај простор моћи да се "прође" у периоду када фонтана не буде радила.

Велику пажњу у јавности изазвала је информација да ће следеће године фонтана на Тргу Николе Пашића отићи у прошлост, а све због нацрта другопласираног идејног решења које је кружило интернетом, а према којем није предвиђен водоскок.

Како истиче архитекта Зорица Савичић, један од твораца победничког пројекта, будућа реконструкција није питање концепта, већ стања целог Трга Николе Пашића, јер је садашња фонтана дотрајала.

Фото А. Станковић


- Редизајн водоскока има за циљ мултифункционалније коришћење простора трга, као и решење проблема баријера у простору - каже, за "Новости", архитекта Савичић. - Наиме, у периоду када фонтана не ради, простор са видљивим цевима и преливима је естетски и функционално неадекватно искоришћен. Коначан изглед фонтане биће дефинисан кроз израду главног извођачког пројекта, а ми као ауторски тим смо кроз идејно решење из 2016. године дали смернице за даљу разраду фонтане.

КАО НА СЛАВИЈИ ГЛАВНИ градски урбаниста Марко Стојчић пре неколико дана изјавио је да ће сви бити задовољни будућим решењем. - Ако буде техничких услова, фонтана ће бити у функцији свих 12 месеци у години, као и она на Славији. Оно што је сигурно, изглед фонтане ће у највећој мери бити сличан овом какав је данас - рекао је Стојчић.

А да ли ће на обновљеној фонтани вода и убудуће ићи неколико метара увис, још није познато, а коначнни суд даће тим хидростручњака.

- О будућем дизајну воде која се распрскава около биће одлучиваће стручњаци и донеће одлуку о томе да ли ће водоскок бити као и досада, или ће се грандиозни гејзир укључивати само у посебним приликама.

Иначе, архитекте наглашавају да је оригинални изглед фонтане промењен деведесетих година прошлог века, када је у кружни део фонтане уграђено врело са издигнутим шиљцима.


ПОСТОЉЕ ПАШИЋЕВОГ СПОМЕНИКА БИЋЕ НИЖЕ?


СПОМЕНИК Николи Пашићу би такође требало да буде реконструисан. Идејним решењем није предвиђено уклањање споменика, али би позицију монумента требало прилагодити изворном духу овог трга, истичу архитекте.


- Сматрамо да је постамент својом величином и обрадом неадекватан, што је последица начина и времена у којем је постављен без икакве студије која би сагледавала његов положај у ширем и ужем контексту. Постамент споменика је зрео за реконструкцију, из техничких разлога, а управо је најављена реконструкција прилика да споменик добије адекватан третман - наглашавају архитекте Савичић и Дмитровић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Весић: Данас први корак у регулисању вожње тротинета

Иначе, постоји могућност да постамент монумента буде нижи, али урбанисти кажу да ће о томе одлучити аутор скулптуре, уколико висина споменика носи одређену симболику.

- Коначну одлуку донеће надлежне институције давањем услова и сагласности за третман споменика.