ТРГ републике требало би да буде завршен до 1. септембра, а на њему ће се убудуће одржавати све важне градске манифестације. Прва велика ће бити дочек нове 2020. године, најавио је јуче заменик градоначелника Горан Весић.

- Трг ће се користити за разне манифестације, концерте. Ту ће бити пребачен комплетан новогодишњи програм са Трга Николе Пашића, као и велико клизалиште. Током децембра и јануара на тргу ће бити организовани догађаји намењени деци - појаснио је Весић и додао да ће 7. септембра ту бити одржана опера на отвореном Народног позоришта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Уче уз рад и примају плату!

Рекао је да је било време да Београд добије такав трг, уређен простор и да сви велики европски градови имају велике масивне тргове на којима је велики простор који одаје снагу тог трга и града.

- Трг је сада уређен како треба, постављен је најквалитетнији гранит, урађена је улица, такође у граниту, која ће бити зона успореног саобраћаја. Посађена су 53 стабла, што је за 19 више него раније, а биће постављене "паметне клупе" које имају соларне панеле, пуњаче за мобилни телефон, бежични интернет.

Да ће део програма "Београдска зима" бити пресељен на Трг републике, потврдио је и Дарко Главаш, Секретар за послове одбране, ванредних ситуација и комуникацију са грађанима.

- Са овако реконструисаним тргом и распоређеним дрворедом, добили смо већи простор за 2.000 квадрата. Има места и за постављање клизалишта, и за сцену, али и да се "смести" око 20.000 људи. Потенцијал простора је велики, тек треба да га откријемо - казао је Главаш за "Новости".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ускоро мање гужве на улицама престонице, Весић најављује завршетак неколико великих пројеката


Фото Накси камере


СНИМАЛИ СЕРИЈУ, УПОРЕДО С РАДОВИМА

УПРКОС радовима, јуче је на Тргу републике снимана америчка серија "Морнаричке фоке".

- Екипа је на овој локацији снимала и пре 10 дана, и хтели су да усниме поново неке кадрове. Све време снимања били су присутни представници извођача радова, а тамо смо били и помоћник градоначелника Андреја Младеновић и ја. Све је урађено по договору и радници нису били ометани у свом послу - каже Главаш.