ИАКО је најављено да ће радови на Савском тргу почети још прошле седмице, челници града тврде да ће то ипак бити ове. У међувремену, део око Спомен-обележја жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године је ограђен.

Наиме, међу првим радовима на платоу биће измештање црпне станице која се налази код Спомен-обележја. Зато је овај део овде и ограђен. Предуслов за реконструкцију трга јесте и завршетак Булевара Вудроа Вилсона, на који би требало да буде преусмерен саобраћај из Савске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Руше све објекте на улазу у будући тунел

- Тренутно се ради Булевар Вудроа Вилсона, који има четири траке и иде паралелно са Савском улицом. Досада је завршено две трећине ове улице, а у наредних неколико дана биће готова веза који ће послужити грађанима да се аутомобилима превезу из Савске улице према овом булевару - рекао је недавно заменик градоначелника Горан Весић.

То ће омогућити Београђанима да заобићу радове на Савском тргу, односно да се од Палате правде укључе на Булевар и изађу код Старог савског моста. Радници "Београда на води" зато вредно раде ових дана на завршетку те везе.

Како је речено, кад почну радови, саобраћај неће бити потпуно заустављен, јер ће се прво радити кружни токови. Тек по пуштању саобраћаја, затвориће се централни део који ће бити пешачка зона. Радови би требало да буду готови до Сретења, следеће године.


Заштићено спомен-обележје на Савском тргу


Да подсетимо, Булевар Вудроа Вилсона спојиће Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића, односно, протезаће се од трамвајског моста до Београдског сајма. Широк је око 40 метара и дуг више од два километра. На једној страни булевара налази се бициклистичка стаза. Тротоари око њега биће поплочани гранитним плочама са зеленим површинама и клупама за одмор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Градоначелник Београда о значају новог ауто-пута за престоницу


ЗАХВАЛНОСТ

ОВАЈ булевар ће на иницијативу председника Александра Вучића носити име бившег америчког председника Вудроа Вилсона. Он је у време Великог рата учинио много за Србију, а Видовдан је 1914. године прогласио Српским даном у Америци. Тог дана се српска застава вијорила над Белом кућом.