СВЕТЛОСНА сигнализација у Улици кнеза Милоша уме да збуни и искусне возаче. Најкритичније је када трака из једног смера постаје проходна, а из другог се затвара. Поготову јер су суграђани који туда пролазе навикнути да ујутру ка центру имају три траке на располагању, а по подне три из центра ка Мостару. Програм се мења сваког радног дана у 6 и у 11 сати, а недељом у 18 и у поноћ. Међутим, возачи тврде да има и искакања из система.

- Возећи се овом улицом у понедељак око 20 сати ка Мостару, од Генералштаба, горњи семафор изнад средње траке показивао је зелено - појашњава Момчило П. - А онда, када сам прошао Генералштаб, ка следећој раскрсници, изнад исте траке било је црвено "икс". Пошто стално возим туда, схватио сам да некада и не гледам у горње семафоре, што може бити заиста опасно. У тренутку је изгледало да су возачи који долазе из супротног правца одједном кренули "на мене". Односно, они су добили дозволу за траку којом сам се кретао, а ја се нисам на време престројио. Међутим, највећу забуну унео је следећи семафор, који је у истој, средњој, траци показивао - зелено.

Сличну ситуацију у суботу, око 13.00, имао је и Београђанин Душан С. Он је, такође, возећи ка Мостару видео црвено светло у средњој траци, које се променило у зелено. Престројио се у брзу траку и не би ни гледао у горње семафоре да неколико возила није нагло почело да скреће удесно. И после 50 метара вожње, светло у средњој траци је поново показивало зелено у смеру ка Мостару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Раскрснице у року, остатак ће каснити?

Цикцак семафори, велика су опасност по возаче. Зато су се "Новости" обратиле ЈП "Београд пут", који је задужен за одржавање светлосне сигнализације.

- Од 6 до 6.15 и од 11 до 11.15, мења се режим саобраћаја по програму и пројекту. Тада се мења алтернативна трака, што подразумева затварање портала у једном смеру и отварање у другом, по унапред дефинисаном програму. Притом, могуће је у том тренутку да алтернативна трака буде делимично отворена и делимично затворена, из једног и другог смера - појашњавају из "Београд пута".

Из овог јавног предузећа наводе и да су јуче, после позива "Новости" одблокирали пети портал, јер сигнализација у једном делу саобраћајнице није радила, а наши репортери су се синоћ уверили да у Кнеза Милоша семафори функционишу како треба.


ПРИЈАВИТЕ КВАР!

СУГРАЂАНИ који примете било какве недостатке или недоследности у раду светлосне сигнализације на територији града, квар би требало да пријаве на број телефона Дежурне службе светлосне сигнализације, 011/ 2071-720. Тако ће квар брже бити поправљен, а вожња безбеднија.