Весић позвао инвеститоре да се укључе у јавно надметање за локацију Марина Дорћол

Танјуг

уторак, 13. 08. 2019. у 10:45

Весић позвао инвеститоре да се укључе у јавно надметање за локацију Марина Дорћол

„Марина Дорћол” Архивске фотографије

Рок за достављање понуда је 12. септембар, а лицитација ће бити одржана сутрадан, 13. септембра
Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда сутра објавити оглас о отуђењу грађевинског земљишта на локацији „Марина Дорћол”.

Рок за достављање понуда је 12. септембар, а лицитација ће бити одржана сутрадан, 13. септембра.

Заменик градоначелника је позвао све инвеститоре да учествују у овом пројекту и на време доставе своје понуде, саопштио је Секретаријат Градске управе за информисање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Хероји с Миљаковца: Сређују крај, не траже ничију помоћ

"На овај начин Град Београд наставља са политиком коју спроводи председник Александар Вучић и Влада Србије, а то је враћање Београда на реке. Један од пројеката који доказује управо то је ''Београд на води'' који у потпуности мења тај део српске престонице и претвара га у нови центар града", истакао је Весић.

Према његовим речима, почетни износ цене на јавном надметању биће 3,8 милијарди динара, колико износи процењена тржишна вредност земљишта на овој локацији површине четири хектара.

"Поред износа који буде постигнут на јавном надметању, у буџет града биће уплаћен и допринос за уређивање грађевинског земљишта који ће будућем инвеститору бити обрачунат за објекте које планира да гради", истакао је Весић.

Како је навео, према плану детаљне регулације локација се налази у зони предвиђеној за комерцијалне делатности и становање, а поред ових објеката обавезна је и изградња уређених зелених површина са дрворедом, који морају бити у јавном коришћењу.

"Максимална бруто површина објеката који се граде на локацији је 76.000 квадратних метара. На техничку документацију за све објекте и садржаје који се буду градили сагласност ће давати Комисија за планове Скупштине града Београда. Такође, будући инвеститор ће морати да се придржава услова надлежних институција у погледу заштите околине споменика културе Термоелектрана ''Снага и светлост'', како се не би угрозиле њене вредности", појаснио је Весић.

Град Београд ће, додао је Весић, преко Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, обезбедити приступ комплексу преко две јавне саобраћајнице које су планиране са западне стране комплекса, док ће обавеза инвеститора бити да изгради све комуналне инсталације у оквиру комплекса ради повезивања са јавном инфраструктуром.
"Обавеза инвеститора ће бити да о свом трошку реконструише кран старе централе и црпну станицу", рекао је Весић.

Према његовим речима, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда раскинула је пре две године уговор са дотадашњим закупцем једне од најскупљих градских локација.

"Земљиште је дато у закуп 2006. године ради изградње комерцијалног и стамбеног простора, са спортским објектом, пратећим саобраћајницама, као и пешачким и зеленим површинама. Решењем градоначелника из 2016. године инвеститору је престало право закупа и годину дана касније закупац је споразумно раскинуо уговор са Дирекцијом, чиме је град могао да започне активности на припремању локације за садашњи оглас о отуђењу", закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације