Весић потврдио: Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе

Танјуг

12. 08. 2019. у 11:18

Весић потврдио: Београд од 1. јануара забрањује пластичне кесе

Горан Весић Фото З. Јовановић

Београд ће бити међу првим градовима у Европи који ће донети ту одлуку, а Весић истиче да "треба да будемо поносни на то"
Град Београд ће од 1. јануара 2020. године забранити употребу пластичних кеса, а одлука о томе биће донета на седници Скупштине града Београда која ће бити одржана до краја августа, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Наводећи да је Београд, изменама Закона о главном граду добио надлежност да самостално уреди ову област и да су се стекли услови за забрану употребе пластичних кеса, Весић је истакао да ће Београд бити међу првим градовима у Европи који ће донети ту одлуку и да "треба да будемо поносни на то".

"Пре више од годину дана најавио сам, на састанку са представницима трговинских ланаца, да од 2020. године на територији града Београда у малопродајним објектима неће бити дозвољено коришћење пластичних кеса. У међувремену трговински ланци су увели наплату коришћења кеса и ова мера довела је до смањења коришћења пластичних кеса у Београду за око 60 одсто", написао је Весић на свом Фесбук профилу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Шаљу извршитеље због једног рачуна

Он је указао на то да је у овом периоду, 25. марта ове године гувернер Њујорка Ендрју Куомо потписао закон којим ће од марта 2020. године на територији те савезне државе бити забрањена употреба пластичних кеса, а да је ових дана немачка министарка екологије Свења Шулце најавила да ће Савезна Република Немачка донети такву одлуку.

"Европска унија забраниће од 2021. године производе за једнократну употребу од пластике као што су сламчице, виљушке и ножеви, док је за друге производе од пластике остављен рок у коме ће престати њихова употреба", написао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dobri

12.08.2019. 23:40

podrzavam ovu inicijativu pod uslovom da se sprovede doslodno i na smislen nacin, a ne nakaradno kako je to obicaj u zemlji Srbiji i kako je to sada bilo sa prethodnom akcijom naplate kesa. To znaci, da plasticne kese u potpunosti budu izbacene, a umesto njih se uvedu papirne cak i kod ulicnih prodavaca, na svim mestima. i da prihod od njihove prodaje bude transparentno utrosen za resavanje ekoloskih pitanje.