СУДСКИ извршитељи у среду су закуцали на врата стана породице свештеника Вида Милића (46), у којем он живи са супругом Маријом (45) и шесторо деце у Улици Боривоја Ташића у барајевском насељу Гај. Рекли су да је дом ове осмочлане породице од 54 квадрата, који је Видо наследио од покојног оца, продат на лицитацији због дугова фирме која је саградила зграду. Комшије су се у среду окупиле испред блока како би пружиле подршку Милићима, а после неколико часова "преговора", извршење је одложено.

Нажалост, исти сценарио чека још 26 породица које живе у блоку станова у насељу Гај. Како је у среду репортерима "Новости" испричао свештеник Видо, за могуће извршење је сазнао сасвим случајно, крајем прошле недеље, без обзира на то што поступак који се води пред судом у Младеновцу још није завршен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подземни пролази ни близу обнове!

- Стан је 2011. године купио мој отац и платио га је око 25.000 евра - каже прота Милић за "Новости". - Некретнину смо пазарили међу првима и отплатили у потпуности, али како инвеститор тада није укњижио зграду, ми је приликом куповине нисмо могли регистровати у катастру. Крајем јуна 2017. године моја породица и ја сазнајемо да је фирма "Неимар ГМБ Барајево", од које смо купили стан, препродата и да постоје вишемилионски динарски дугови нових купаца, те да су јавни извршитељи већ почели да пописују имовину да би се намирили повериоци, за које и не знамо ко су. Чим сам то чуо, одмах сам уложио жалбу, односно приговор трећег лица, који је усвојен. Упућени смо на парницу која се још води пред Основним судом у Младеновцу.

Отац Видо Милић

На лицитацији, за коју нису ни знали, стан у којем су и Доротеја (24), Николина (22), Софија (21), Никола (18), Растко (12), Јована (10) "отишао" је за тек нешто више од 9.000 евра.

- Оно што је најважније, није овде у питању заштита интереса само мене и моје породице. Најбоље је што су ударили на мене! Много више људи мене познаје и желеће да ми помогне. Јер, ако овако ударају на мене, шта ради она старица са првог спрата, која нема никог? Ко ће њој да помогне? Овде се решава 26 судбина у исто толико станова.

Да је свештеник Видо Милић омиљен у Барајеву, сведоче комшије. Кажу да он овде службује више од две деценије, те да је за његовог времена подигнут мисионарски центар, где се налази вртић који похађа 156 деце из Барајева.

- Отац Милић је један од најугледнијих чланова наше локалне заједнице. Помогао је градњу Храма Спаљивања моштију Светог Саве где службује, изградњу парохијског дома, а осим обданишта, у оквиру мисионарског центра налази се и бесплатна музичка школа за талентовану децу.

Док је отац Видо са породицом испраћао репортере "Новости" из порте Храма, на наше питање шта ће "ако извршитељи опет дођу и да ли стрепи", уз осмех и са надом у гласу каже:

- Верујем, пре свега у правду, у правосуђе и у систем ове државе, а Бог је тај који ће учинити да то буде добро.

ЗАОСТАВШТИНА

ОТАЦ Видо је у Београд дошао као голобради младић, са 15 година. Рођен је 1972. године у Илијашу код Сарајева. Отац му је током рата у Босни напустио дом у Варешу само са пушком у руци и војном униформом на себи. Купио је, каже, овај стан како би нешто оставио иза себе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фонтана код Вука: Украли делове месинга, штета 900.000

ОКРЕНУТ БОГУ ЗБОГ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА

ДРАМАТИЧНИ догађаји који су се током Другог светског рата догодили породици његовог оца у Херцеговини, навели су свештеника Вида да се окрене Богу. Како каже, током 1942. године усташе су упале у кућу његовог деде, чије име носи, и заклале му супругу и деветоро деце. Страх од смрти га је, каже, довео до извора живота, и то је утицало да упише Богословију.