ПАНЧЕВЦИ су се у недељу, заједно са својим кућним љубимцима, окупили испред зграде Општине и позвали надлежне да хитно нешто предузму, поводом масовног тровања паса и мачака последњих месеци. Протест је одржан, уз мото "Данас пас, сутра дете", а учесници су упозорили да су, осим животиња, у великој опасности и малишани пошто тровачи користе отрове који су забрањени и веома опасни.

Према речима Жељка Стојчића, у последњих месец и по дана отровано је око 80 мачака и паса. Он истиче да, иако грађани имају одличну сарадњу са полицијом, починилац овог гнусног дела није пронађен. Готово сваког дана у неком делу града грађани налазе мртве животиње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Шетња Авалом некад неугодна

- Они користе отрове "фурадан" и "креозан", који су изузетно опасни и забрањени, а набављају их путем огласа - каже Стојчић. - Колико су јаки, говори и то што пси умиру за седам-осам минута. Кад почне дејство отрова, мачке беже у подруме, жбуње, крију се. Забрињавајуће је што их бацају и на дечја игралишта, дворишта вртића, свуда. Ако би, не дај боже, неко дете згазило на тај прах, у року од неколико минута би наступило тровање. На срећу, тих ситуација још није било.

Наш саговорник истиче да је најгора ситуација у насељу Котеж 2, где је убијено двадесетак животиња. Додатно поражава чињеница да је реч о псима који су чиповани, вакцинисани, живели су ту седам-осам година и никога нису дирали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Чистоћи" недостају чистачи

- Можда је контрадикторно, али осим што желимо да скренемо пажњу на тровање, хоћемо да укажемо и на све већи број паса на улицама - каже Стојчић. - Готово свакодневно имамо два-три нова пса, и исто толико легла штенаца. Пошто су тек рођени, они тешко преживе. Људи чувају псе док су мали и слатки, а кад почну проблеми са, рецимо, грицкањем ограде, онда их једноставно избаце на улицу, јер неће више да воде рачуна о њима.
СПОНТАНО ОКУПЉАЊЕ

НЕЗАДОВОЉНИ грађани кажу да су се спонтано окупили и да ниједна организација нити странка не стоји иза њих. Како су нам рекли, желе само да скрену пажњу руководству града, али и осталим надлежним институција, на проблем са којим се суочавају последњих месеци.