ИЗМЕЂУ две ватре, кошарка, фудбал, игре у базену, плесови, зумба, само су неке од активности у којима уживају школарци ових врелих дана у Спортском центру "Олимп". Иако долазе из различитих школа, а нису ни исто годиште, то им не смета да у истом тиму буду осмаци и прваци, дечаци и девојчице. Битно је дружење, али и да се освоји поен.

Већ шесту годину, у предивном окружењу у близини Звездарске шуме, организује се летњи камп за ученике основних и средњих школа. Целодневни боравак деце од 8 до 16 часова је бесплатан, а о њима брину лиценцирани тренери. Камп је отворен 1. јула и затвара се 31. августа.

Док ђаци једва чекају да кажу збогом учењу до септембра, већини родитеља летњи распуст, сваке године, задаје много муке. Мало је оних који имају ту привилегију да два и по месеца уживају у дружењу са својом децом, а ни "бака сервис" није свима на услузи. Тако, онда, деца сате проводе уз видео-игрице.

- Наш циљ је управо да децу одвојимо од таблета и мобилних телефона, вратимо спорту и дружењу, изведемо у природу - каже Славиша Дамјановић, директор СЦ "Олимп". - Камп није обданиште, већ је замишљен као дневни боравак деце, која имају разне спортске активности, а од 13.00 до 15.30 су на базену. Тренери, који имају лиценцу за рад, све време су уз њих, преузимају их ујутру и предају родитељима по подне.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Врабац сервис" тек од септембра

Дамјановић истиче да је ове године број заинтерсоване деце највећи. Током два и по месеца кроз камп ће проћи око 1.500 малишана. Пријављивање је, сваке године, почетком јуна, а могу "конкурисати" ђаци из свих општина, не само са Звездаре.

- Нисмо одбили ниједно дете, јер иако имамо ограничене капацитете, трудимо се да нађемо место за свакога - истиче Дамјановић. - Камп је бесплатан, а новац за финансирање су обезбедили Секретаријат за омладину и спорт и Општина Звездара. Деца имају храну, сок и слаткиш.


Спортски центар "Олимп" је прошле године добио "Звезду Београда", као награду за највећи број малишана који су боравили у неком спортском кампу.

БЕСПЛАТНО ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ СА УНУЦИМА

ТОКОМ лета, сви пензионери са територије општине Звездара имају право на бесплатне персонализоване пропуснице за базен, уз које могу да поведу и троје деце до 12 година.

- Општинска власт, у сарадњи са СЦ "Олимп", и на овој начин брине о најстаријим суграђанима - каже Дамјановић. - Пошто су родитељи на послу, баке и деке могу да доведу унуке на базен и да тако уживају заједно целог лета.