ОПРЕЗ БЕОГРАЂАНИ: Преваранти наплаћују паркинг

Ј. ДИНЧИЋ

субота, 27. 07. 2019. у 17:55

ОПРЕЗ БЕОГРАЂАНИ: Преваранти наплаћују паркинг

Мета су странци и возачи из унутрашњости

На јавним паркиралиштима лажни контролори узимају новац за остављање аута. Најчешће их има код Студентског парка, Народне скупштине, Сава центра

НА неколико јавих паркиралишта у центру престонице поново су примећени лажни контролори који неупућеним грађанима наплаћују остављање возила. Најчешће их има на отвореним паркинзима у близини Народне скупштине, код Студентског парка, Сава центра, али и у многим улицама на Дорћолу. Углавном раде у "цивилној одећи" и за адекватно обележено паркинг-место, возачима наплате и по неколико стотина динара за само сат времена.

Главна мета су им страни туристи и људи из унутрашњости који не знају по којим правилима функционише систем наплате ЈКП "Паркинг сервиса" у главном граду. Према речима насамарених грађана, "дивљи" контролори углавном раде суботом после 14.00 и недељом када је паркирање бесплатно.

- Док сам прошле недеље кружила по Дорћолу у потрази за паркинг-местом, у Улици Страхињића Бана човек нам је махнуо и указао на слободно место. Помислила сам какав диван гест - прича Дарија Р. - Паркирала сам аутомобил, а онда је он тражио да платим 400 динара за два сата, и то у дану када је паркинг бесплатан. Одбила сам да му дам новац, али сам и померила возило због страха да га не оштети.

Према речима наше саговорнице, лажни контролори често прете возачима који не желе да дају новац да ће им изгребати аутомобил. Тарифе наплаћивања им се разликују од ознаке на регистарским таблицама, па странци за два сата паркинга плате чак седам евра. Честе су ситуације и да поред остављеног новца, за брисачем возачи нађу закачену казну, коју су оставили контролори ЈКП "Паркинг сервиса".

Прочитајте још: ПЕШАЧКЕ ЗОНЕ У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Паркинг само локалним станарима, сензор "чита" таблице

Надлежни из овог предузећа истичу да су у претходном периоду имали неколико пријава грађана о нелегалној наплати паркирања.

- Конкретно су се пријаве односиле на паркиралишта на Тргу Николе Пашића и у Тиршовој улици код Универзитетске дечје клинике - кажу у "Паркинг сервису". - Случајеве нелегалне наплате паркирања суграђани могу претходно да пријаве надлежним органима или запосленима у "Паркинг сервису", који ће пријаву проследити полицији или комуналној милицији.

ТРЖНИ ЦЕНТРИ

И У МНОГИМ тржним центрима у престоници, у којима се услуге паркирања наплаћују после три сата, појавили су се "дивљи" контролори. Они грађане усмеравају на слободно место у гаражи шопинг-мола, и за исту услугу траже новац како би власнику чували возило.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

ОШТЕЋЕНИ грађани могу поднети полицији кривичну пријаву против људи који неовлашћено спроводе услуге наплаћивањa паркинга. Након пријаве поступак се даље спроводи код надлежног тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

sale

27.07.2019. 18:16

Pa ti kao cuvari parkinga iliti kola su pojava kod skoro svih restorana na uscu i u Zemunu gde uglavnom romi sa drecavim prslukom izigravaju radnike parking servisa , ja licno ih samo ignorisem i ne polmisem nista sa njima i cao ne dam im ni cvonjka za to vacarenje ....

dd

27.07.2019. 20:49

Jedan takav je pre par dana dobio nekoliko vrelih šamara od mog prijatelja. Lepo mu je rečeno da znamo da se tu parking ne naplaćuje na način i po ceni koju je on nudio. Onda je zapretio da će mi oštetiti vozilo. Ipak, nije računao na bivšeg sportistu od dva metra i 150 kila koji se izvukao sa suvozačkog sedišta i ekspresno ga prevaspitao. Mene je bilo sramota što smo morali na taj način da se branimo. Pitam se gde je komunalna policija i kako da se izbore oni koji nemaju "telohranitelja".

realist.

04.09.2019. 12:39

Da nebi prevaranti kasirali onda ce morati grad da stavi naplatna automate ili da ima naplatna kucice na parkinzima. Kako lopovi nebi mogli da varaju narad.