КАДА буде усвојен закон о Старом сајмишту, Скупштина града ће откупити сву приватну имовину и стамбено обезбедити породице које живе у овом делу престонице, каже за "Новости" Горан Весић, заменик градоначелника. Јавна расправа о овом документу планирана је за септембар, а очекује да ће се пред посланицима Скупштине Србије наћи до краја године. На месту некадашњег нацистичког логора биће изграђен меморијални центар посвећен жртвама Холокауста.

Прочитајте још - ЗАКОН О МЕМОРИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ: Зуроф стиже због Сајмишта

Према Весићевим речима, урађен је попис свих фирми и појединаца који живе или раде на Сајмишту. Без обзира на основ по коме се налазе у будућем меморијалном центру, градске власти обећавају да нико од станара неће остати без "крова над главом". Како Скупштина града има своје станове, грађанима ће бити понуђене алтеративне локације за смештај.

У склопу Меморијалног комплекса на Старом сајмишту биће два музеја - "Јеврејски логор Земун" и "Пролазни логор Земун", предвиђено је најновијим Преднацртом закона о Меморијалу "Старо сајмиште", који је Владина интерресорна радна група предочила представницима жртава. Ова верзија се разликује од првобитне, коју је пре пет година израдила Комисија Града Београда.