Отворени тржни центар се измешта, а плац продаје

Ш. МАРОВИЋ

уторак, 16. 07. 2019. у 12:55

Отворени тржни центар се измешта, а плац продаје

Локација садашњег Бувљака у Блоку 43 Фото Н. Фифић

Дирекција за грађевинско земљиште расписала конкурс за отуђење парцеле у Блоку 43. Пријаве за откуп подносе се до 15. августа, почетна цена 1.676 милијарди динара

ДИРЕКЦИЈА за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је јавни конкурс за продају 20.500 метара квадратних простора у Блоку 43 на Новом Београду, где се сада налази Отворени тржни центар, популарни Бувљак! Град има обавезу да у року од две године измести све тезге са ове локације, а почетна цена по којој се продаје овај простор је 1.676 милијарди динара. Како кажу у Дирекцији, он ће у року две године морати да буде измештен на другу локацију, али је још непознато на коју. Рок за подношење пријава за откуп земљишта је 15. август 2019. године, док ће јавно надметање бити одржано дан касније.

Садашњи тржни центар се налази на углу улица Јурија Гагарина и Антифашистичке борбе и годинама је био не само главно место за куповину онога чега нигде другде нема, већ је у годинама криза које су нас сналазиле био место захваљујући којем су многобројне породице опстале.

Прочитајте још - Бувљак селе на крај Новог Београда

Препоручена намена локације је пословање и тржни центар, а може бити и становање, па је дозвољена изградња 65.300 квадрата стамбеног и пословног простора, као и тржног центра. Максимална заузетост простора објектима у Блоку 42, како кажу у Дирекцији, јесте 75 одсто, а минимално учешће озелењених површина на парцели је десет одсто.

У огласу се такође наводи да је у улицама Антифашистичке борбе и Јурија Гагарина планирана реконструкција хидротехничке мреже.

Сага о премештању и уклањању Бувљака са садашњег простора у Блоку 43 траје већ неколико година, о чему су "Новости" писале. Као нова локација 2016. године помињала се парцела у Блоку 71, узводно уз Саву. Ту се планирао велики тржни центар на површини од 32.000 квадрата, али се од тог посла на крају одустало.

Прочитајте још - Трговци са Бувљака: Селе нас, али не знамо куд

Како је наш лист писао 2018. године, планирало се да "Бувљак" постане ритејл парк, на површини од 3,2 хектара, где би било смештено укупно 900 локала, познатих као "бокс тезге". Централни део био би резервисан за угоститељске објекте, па би се у њему налазили ресторани, као и супермаркет. Докле се стигло са овим пројектом, није познато.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Бурек

16.07.2019. 16:56

Србистан.Коме се како .игне тако измешта и продаје.После бувљака који је одхранио милионе породица остаје нам само још пластични контејнери..

Poskok

16.07.2019. 17:23

Buvljaku nije mesto na poslovnom delu Novog Beograda, pogotovu ne ovakav nakaradni. Napravite savremeni buvljak nadkriven, da mogu ljudi da rade u svim vremsnskim uslovima, kisa, sneg, sunce.

zoran

16.07.2019. 18:10

Zauzetost 70% ! Ceo Novi Beograd ce biti izbetoniran, jedna neprekinuta ravna ploca. Ova gradska vlast je totalno poludela.

Aleksandar

16.07.2019. 19:19

Prvo dodelite i sagradite novi pa rusite stari, a ne ocako prvo srusite stari pa onda pregovarate kao o novom koji ce tesko gde da se otvori