СЕКРЕТАРИЈАТ за заштиту животне средине Града Београда предложио је да се заштити подручје којим газдује ЈП "Србијашуме", дуж леве обале Дунава у близини насеља Борча, Ковилово и Падинска скела, које је задесила природна непогода и изазвала огромну штету.


На основу првих процена, шумска површина захваћена невременом, која је у потпуности уништена, износи око 170 хектара, а материјална штета приближно 60 милиона. Нематеријална штета је знатно већа и не може се изразити финансијски јер је основна намена ових шума заштита од вода. Ови шумски комплекси су од значаја за становништво оближњих насеља јер је шума представљала моћну баријеру која је штитила од удара ветра.


Слично невреме догодило се у септембру 2017. године, када је захваћена приближно двоструко мања површина. Уз велика улагања тада је пошумљен 89,91 хектар земље.


Прочитајте још: ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВЕ У БЕОГРАДУ: Борчa и даље под водом, кратер на Бежанијској коси (ФОТО/ВИДЕО)


У наредном периоду постоји могућност појаве још екстремнијих временских непогода које ће начинити штету по становнике и инфраструктуру града уколико се ови шумски екосистеми не обнове, саопштили су из Секретаријата за заштиту животне средине.