Чишћење канала на левој обали Дунава почеће 1. августа, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић и истакао да ће против свих који буду на њима нелегално градили бити поднете кривичне пријаве.

Весић је за Студио Б рекао да ће радове обављати "Србијаводе", којој је тај посао у надлежности.

Објаснио је да на левој обали Дунава постоји око 950 километара канала, од чега се 179 километара налази у стамбеној зони, док су остало пољопривредни канали.

Каже да ће 200 до 300 километара пољопривредних канала бити очишћено, што ће платити компанија "Ал Дахра", нови власник ПКБ-а.

Прочитајте још - Весић: Канализацију ће добити 200.000 људи са леве обале Дунава


Град је одвојио 2,5 милиона евра за чишћење 179 километара у стамбеној зони.

"Све што је нелегално изграђено на тим каналима биће срушено и очишћено од 1. августа до 15. децембра, а истовремено ћемо урадити и реконструкцију црпне станице Рева како би она могла да повуче више воде", навео је Весић.

Истакао је да Србијаводе више никад неће дозволити да се било шта нелегално гради на каналима, јер ће одмах уследити кривичне пријаве.

весић је подсетио да ће на пролеће почети и изградња канализације у том делу града, наводећи да је потписан грант са Европском инвестиционом банком, да је почело пројектовање и да ће бити изграђено 90 километара канализације и фабрика за прераду отпадних вода.

"У наредне две године од почетка радова, лева обала биће решена у смислу да ће имати фекалну канализацију, фабрику отпадних вода, очишћене канале, што ће омогућити становницима тог дела града да живе нормално", казао је Весић.

Заменик градоначелника нагласио је и да је у среду поподне свих 935 породица добило интервентну помоћ од Градског центра за социјални рад на основу оштећења која су имали у кућама током протеклих јаких киша.

"Та помоћ је исплаћена 18 дана после поплава, што се никада није десило тако брзо. То показује да смо се као град и држава добро организовали и да смо, нажалост, у тим поплавама и бујичним полавама стекли искуство", навео је Весић.