САГЛАСНОСТ за повећање уписне квоте за 20 одсто и пријем додатног броја деце у обданиште, тражило је и добило 11 предшколских установа, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечију заштиту. На тај начин, "црта" ће бити додатно спуштена и обезбеђена места за више од 1.000 малишана. До краја лета планира се отварање још 500 места, а додатни капацитети биће обезбеђени изградњом монтажних вртића.

Молбу за додатни упис надлежнима су упутиле предшколске установе - "Јелица Обрадовић" из Младеновца, Чукарица, Звездара, "Лане" из Гроцке, "Ракила Котаров Вука" Лазаревац, "Др Симо Милошевић" Земун, "11. април" Нови Београд, "Перка Вићентијевић" Обреновац, "Бошко Буха" Палилула, "Наша радост" Сопот и "Јова Јовановић Змај" Вождовац.

- Очекујем да ове године остваримо зацртани циљ да Београд нема листу чекања за децу која имају приоритет при упису - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту. - До краја лета би требало да буде отворено још 500 места у вртићима. Објекти у Бољевцима и Сопоту су завршени, а у ОШ "Јован Цвијић" ће у новој школској години кренути предшколци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Превоз у пешачкој зони: "Врабац" сервис стартује за десет дана

Према речима Гака, одређено је и 17 локација за изградњу нових монтажних вртића и почела је неопходна процедура за почетак радова.

- За прва два вртића је све спремно - истиче секретар.

- Они ће се налазити у Улици Милоја Закића на Чукарици и на Бежанијској коси. Рачунамо да ће у поменутих осам предшколских установа, које ће бити изграђене до краја године, бити нових 2.000 места. Родитељи који сада нису уписали децу могу сачекати позив из предшколске установе или узети одбијеницу за приватни вртић.

Он додаје да се притисак на предшколске установе евидентно смањује, обухват деце данас у Београду је заиста велики, будући да више од 70 одсто деце борави у вртићима, државним или приватним.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Несигурни у кући која се урушава

ДОДАТНИ ПРИЈЕМ

ГОТОВО 10.000 деце уписано је на конкурсу. Од тог броја, око 8.000 места предвиђено је уписном квотом и 1.600 накнадно, по окончању жалбеног поступка. Установама, које имају могућности и буду тражиле, до септембра ће се одобравати додатних 20 одсто проширења капацитета.

Након анализа уписних комисија и завршеног жалбеног поступка за упис у београдске вртиће у корист родитеља решено је 36,4 одсто жалби, од укупно пристиглих 4.485 приговора.