ГРАДСКИ центар за социјални рад почео је у среду исплату помоћи грађанима, чија су домаћинства оштећена у недавним поплавама у насељима на левој обали Дунава - објавио је Горан Весић, заменик градоначелника. Он је истакао да ће новац у четвртак бити на рачунима свих грађана којима је помоћ неопходна за санирање последица поплава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Студентски трг: Сингидунум премешта гаражу?

Према речима Весића, захваљујући залагању председника Александра Вучића, Градски центар за социјални рад је добио новац од Владе Србије, који је одмах прослеђен на рачуне грађана. Уплата је почела у среду око 13 часова, а до поподневних часова новчана помоћ је "легла" на 694 рачуна, од укупно 935 прихваћених захтева за једнократну помоћ. Он је подсетио да су највише штете претрпела домаћинства у Борчи, Овчи, Крњачи, Котежу и Падинској скели.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Несигурни у кући која се урушава

- Грађани су новац на рачунима имали у среду по подне, а најкасније у четвртак - рекао је Весић. - Никада није брже процењена штета и исплаћена помоћ угроженим грађанима. Када је посетио насеља на левој обали Дунава, одмах после поплава, председник Вучић је обећао да ће држава помоћи у складу са законом.

Весић је додао да су захваљујући брзој реакцији Општине Палилула и председника Александра Јовичића, али и градске секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, општинске и комисије Градског центра за социјални рад, одмах изашле на терен, пописале штету и извршиле процену.

Породице из Улице Павла Ивића у Борчи, чије су куће биле поплављене, у среду је обишао Никола Никодијевић, председник Скупштине града, како би се уверио како напредује санација терена. Он је истакао да једнократна помоћ износи од једне до три плате и да може достићи до 200.000 динара.

Он је подсетио да је потписан уговор са Европском инвестиционом банком о пројекту изградње канализације, а упоредо са тим треба радити на мрежи канала који постоје на левој обали Дунава.

- Терен је мапиран, а Влада Србије је издвојила 218 милиона динара "Србијаводама", које ће третирати све канале на левој обали и привести их намени - рекао је Никодијевић.

Вода за пиће може се користити на целој територији Палилуле, осим на подручју Попове баре, где је на терену пет цистерни за становништво, вртиће, месну заједницу и друге објекте.

Фото Н. Скендерија

ДЕЗИНФЕКЦИЈА

ОБРАДИЛИ смо 2.200 домаћинстава, екипе су стално на терену, радимо дезинфекцију, дератизацију и сузбијање ларви комараца у каналима - каже Драгана Деспот, директорка Завода за биоциде и медицинску екологију. - Уверавам грађане да ћемо обићи сва места и да ће посао бити обављен на најбољи начин.

ПАЛИЛУЛА: 1.701 ЗАХТЕВ

ОПШТИНИ Палилула је стигао укупно 1.701 захтев за надокнаду штете, кои су упутили грађани из насеља са леве обале Дунава. Од укупног броја поднетих молби око хиљаду је било оправдано и односили су се на оштећене стамбене објекте. Они су одмах прослеђени Центру за социјални рад на даљу процену. Остале пријаве односиле су се на нанету штету помоћним објектима и двориштима. Вода која је ушла у куће и станове, највише је оштетила намештај и белу технику.