ПРЕМА подацима Агенције за заштиту животне средине, највеће концентрације полена амброзије у ваздуху, које досежу и до шест пута изнад граничних вредности, очекују се од друге половине августа. Међутим, период цветања амброзије траје до 15. јула, а то је оптимално време за уништавање.

Како би се на време стало на пут ширењу ове коровске биљке, градски челници су ове године за њено уништавање издвојили дупло више новца него лане, тачније 60 милиона динара. Зато су са хемијским третманима сузбијања, екипе Завода за биоциде и медицинску екологију, почеле крајем јуна и од тада је уништено око 60 хектара. Али то је само половина од укупно планираних 120 хектара који су предвиђени мониторингом. Међутим, иако су ове године набављени и дронови који су снимали поља амброзије, још није утврђено на колико хектара се она простире у престоници.

- Имајући у виду инвазивни карактер ове коровске биљне врсте који се манифестује релативно брзим ширењем и освајањем нових површина, од 6 до 20 километара годишње, тешко је дати прецизан податак о површинама под амброзијом на територији престонице - објашњавају надлежни из Секретаријата за здравство. - Додатни проблем представљају необрађене пољопривредне површине које нису предмет мониторинга Завода за биоциде и медицинску екологију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На амброзију са 60 милиона


Надлежни објашњавају да је код уништавања амброзије важно да се оно обави на време, као и да нема пуно ефеката ако се уништава после цветања. Исто тако напомињу да не очекују да ће ове године и поред додатно уложених средстава проблем бити решен, будући да је дугорочан и комплексан. Али се надају да ће постојеће количине амброзије бити умањене у односу на прошлу годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дронови траже амброзију


БЛАГЕ КАЗНЕ

ЗА уништавање амброзије која се налази на приватним парцелама задужени су власници или корисници тих површина, који често занемарују ову дужност. Због неуништавања корова, корисници и газде земљишта Одлуком о комуналном реду, могу бити кажњени новчаном казном од 15.000 до 150.000 динара. Међутим, познаваоци кажу да се најчешће примењује најблажа казна, односно ако се плати у року од осам дана, износ се преполови. Више се исплати плаћање казне него чишћење њиве од корова.