Трамвај кренуо преко моста на Ади

Ј. Д.

05. 07. 2019. у 09:24

Трамвај кренуо преко моста на Ади

Пробна вожња Мостом преко Аде Фото П. Митић

Поново раде линије 11 Л и 13 ка Ташмајдану и Бановом брду. Постављене су шине у дужини од 2,7 километара

ПОСЛЕ месец дана пробних вожњи и скоро годину и по дана од постављања шина на Мосту на Ади, од петка 5. јула овом трасом званично саобраћају трамваји на линији 11 Л и 13. Током пробних вожњи, испробаване су шине под различитим оптерећењима и различитим врстама трамваја.

Линија 11 Л, која саобраћа од Блока 45 до Ташмајдана, вози путнике новом трасом у оба смера. Трамваји на овој линији ће се убудуће кретати шинама од Блока 45 према Јурија Гагарина, кроз Антифашистичке борбе, Милутина Миланковића и Шпанских бораца све до Моста на Ади. Одатле ће се преко Доброг поља спуштати према Сајму, и даље Савском, Немањином и Ресавском, све до окретнице на Ташмајдану.

Трамваји са ознаком 13 ће убудуће од Блока 45 до Бановог брда возити скраћеном трасом, уместо досадашњом преко старог Савског моста. Шинска возила на овој линији кретаће се у оба смера од почетне станице у Блоку 45, кроз Улицу Јурија Гагарина, Антифашистичке борбе, преко Моста на Ади до Хиподрома. Затим ће настављати ка Пожешкој улици и даље редовном трасом до окретнице на Бановом брду.


Прочитајте још - Весић: Трамвајем преко моста на Ади од 5. јула


Осим ових новина, трамваји на линијама 12 и 3 вратиће се на редовну трасу.

Радници компанија "Енергопројект" и "Колос" поставили су 2,7 километара нових шина, а урађена је и трамвајска пруга према Улици Ђорђа Станојевића на Новом Београду, као и на силазу према Радничкој улици. Направљене су и две потпуно нове станице дужине 75 метара, нова исправљачка станица и четири потпорна зида, од којих се један налази према Топчидерском брду, а три према Бановом брду.


УСКОРО УКЛАЊАЊЕ

ЗАВРШЕТАК овог пројекта био је и предуслов за уклањање Савског моста и изградњу новог. Планирано је да стари мост буде премештен на другу локацију и служиће као пешачко-бициклистички мост. Будући нови савски мост имаће четири саобраћајне траке и две трамвајске пруге, и директно ће повезивати Нови Београд преко будућег кружног тока код Ушћа и проширеног Земунског пута са центром града.


Прочитајте још - Први трамвај прошао преко Моста на Ади, редован саобраћај од 5. јула (ФОТО)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

deda

06.07.2019. 09:32

@MALI PERICA - Hvala Nenadu Bogdanovicu i za most i ostalo sto je ucinio za Bgd!

Djordje

08.07.2019. 15:01

Šta je sa tramvajskom linijom Kneževac - Novi Beograd preko mosta na Adi?