Грађани спасавају Кошутњак

Г. НОВАКОВИЋ

04. 07. 2019. у 11:50

Грађани спасавају Кошутњак

Са последњег протеста у Кошутњаку, Фото: Стеван Мачкић

Противници изградње спортске хале у градској шуми у среду са представницима владе. Министарство грађевинарства: Сеча стабала по закону, радови по плану

ПРЕДСТАВНИЦИ грађана са Чукарице и Раковице састали су се у среду са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, поводом сече стабала у Кошутњаку ради изградње мултифункционалне спортске дворане и стене за пењање. Док забринути суграђани захтевају да се она обустави, јер се тако ружи део београдске шуме, дотле из Министарства тврде да се све спроводи по закону и да не постоји начин да се радови стопирају.

Са грађанима је разговарала државна секретарка у Министарству грађевинарства Александра Дамњановић. Она их је информисала о комплетном поступку издавања грађевинске дозволе за објекат у Кошутњаку, као и о свим актима које је Министарство издало.

- Спорна локација не налази се унутар заштићеног подручја и није у просторном обухвату еколошке мреже - казала је секретарка. - Дозвола је издата 20. јуна, којом је омогућена доградња и реконструкција Управе и медицине спорта у оквиру Центра Кошутњак, а спратност будућег објекта је подрум, приземље плус два спрата, бруто грађевинске површине 3.273 квадрата, уз обезбеђење 33 паркинг места.

Прочитајте још - Граде дворану, секу Кошутњак

Према речима једног од "чувара" Кошутњака Дејана Јовановића, ова ситуација осликава несклад жеља грађана и државних институција, који би требало да ослушкују народ. Референдум би могао да спасе целу ствар, и он је, како каже, све извеснији.

- Ми се не противимо развоју спорта и изградњи дворане, али не желимо то у Кошутњаку, поготово не у његовом најлепшем делу - истиче Јовановић. - Постоје друге парцеле у граду које би биле погодне за такву инвестицију. Кошутњак је проблем Београда, а не само Чукарице и Раковице. Нашу иницијативу подржавају грађани других општина, и ако урадимо све како треба, успећемо да га спасемо!

Представници грађана у Министарству, Фото: Танјуг

Још један протест за очување шуме заказан је за недељу у 18 сати, у Кошутњаку. Очекује се велики број људи из свих делова престонице, који су се узбунили после сече стабала. Она је средином прошлог месеца започета због изградње спортске дворане чији је инвеститор Завод за спорт Србије, за шта је Влада издвојила 12 милиона евра.


ПЕРФОРМАНС

ШЕФ одборничке групе Савеза за Србију Никола Јовановић пружио је подршку побуни против сече стабала у Кошутњаку.

Представници СзС у среду су испод Калемегданске пасареле направили перформанс и поставили импровизовани пешачки прелаз од папира, желећи да покажу да би изградња обичне зебре била много јефтинија од пасареле.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Cer

18.07.2019. 16:18

"I sve po zakonu" pevao je Djole i kad su mu posekli bagrenje. Izmislis zakon, ukljucus glasačku masinu, pa operes savest. Nadzivece Kosutnjak i zakon i zakonodavce. Oduvek je tako i biće.