Велико ратно острво и друге занимљивости Земуна

Танјуг

четвртак, 04. 07. 2019. у 23:20

Велико ратно острво и друге занимљивости Земуна

Фото В. Данилов

Ту је и Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара, саопштено је из те општине
У Земуну ће током лета бити организован низ туристичких и забавних активности као што су упознавање занимљивости које пружа Велико ратно острво, као нетакнути бисер природе.


Ту је и Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара, саопштено је из те општине.


У пратњи водича из Градске општине Земун, грађани ће у току шетње сазнати о историјату острва, режиму заштите природе, биљном и животињском свету, бројној и разноврсној птичјој популацији, посебно о орлу белорепану и аутохтоним и инвазивним биљним врстама.


Ратно острво водом раздвојено од урбаног језгра престонице Србије пружа сваком посетиоцу несвакидашњи доживљај.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Сезона купања на Лиду почиње 4. јула


Са острва, према југу и југоистоку пружа се поглед на тврђаву, силуету старог Београда са истакнутим звоником Саборне цркве. Ка северозападу, линију воде Дунавца следи уређени кеј са старим центром Земуна, којим доминира кула на Гардошу, а динамична панорама високих солитера, изграђених после Другог светског рата, прати обалу до ушћа Саве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације