Стајалиште туристичких аутобуса - где агенција плати

А. ВОЈИНОВИЋ - А. КЛИСУРИЋ

понедељак, 01. 07. 2019. у 22:15

Стајалиште туристичких аутобуса - где агенција плати

Стајалиште за туристичке аутобусе код Сајма Фото Д. Миловановић

Возила која Београђане возе ка летовалиштима, полазе и са приватних паркинга. На пут се иде са "Ластине" станице, БАС-а, Сајма ...

ТУРИСТИЧКИ аутобуси који путнике одвозе на летовање полазе са различитих локација у граду од којих се једино за "Ластину" станицу, која се налази на ауто-путу Београд - Ниш иза насеља Медаковић 3, зна да има дозволу, док су остале полулегалне. Тако, превозници путнике из престонице одвозе са Београдског сајма, испред Музеја 25. мај, са БАС-ове станице, Дорћола...

Док паркинг код "Штарк арене", који се помиње као полазиште за туристичке аутобусе не почне да функционише, туристички превозници "укрцавају" Београђане на различитим местима у граду.

СП "Ласта" од маја прошле године, према постигнутом договору са Секретаријатом за саобраћај и ЈУТА, дозвољава туристичким аутобусима да одвозе и довозе путнике на њиховом паркингу. Јавним градским превозом до "Ласте" могу да стигну само суграђани линијом 70 са Бежанијске косе и бројем 38 од Шумица, док су остали препуштени себи.

Репортери "Новости" су у недељу у послеподневним часовима обишли Београдски сајам са којег је један аутобус кренуо ка Грчкој.

- Крећемо са Сајма јер су укинута стајалишта која су некад постојала. Паркинг код Сава центра није практичан јер је близу коловоз. И паркинг код "бувљака" је укинут, па се туристичке агенције и аутопревозници сналазе тако што плате улаз на паркинг где преузму своје путнике. Сајам је приступачан, а људи имају тоалете и кафић на располагању - објаснили су, за "Новости", из Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На море са "Ластиног" паркинга


Туристичке агенције нашле су решење да своје путнике које не преузимају код "Ласте" чекају на паркинзима чији улаз уредно плаћају. На Београдском сајму цена улаза за аутобусе је 300 динара.

- Свако стајалиште аутобуса мора да одобри Секретаријат за саобраћај - каже за "Новости" Миодраг Поповић из Туристичке организације Београда. - Секретаријат одређује које локације смеју да се користе и то су обично места која имају паркинг.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Терминал за аутобусе: Од "Арене" право на море 


ДАЛЕКО ЈЕ "ЛАСТА"

МИШЉЕЊА туристичких агенција која користе "Ластин" паркинг су подељена. Док једни кажу да путници негодују због удаљености ове станице од њихових домова, али и центра града, која износи 10 километара, други кажу да се њихови корисници не жале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Busolengo

02.07.2019. 08:57

Bas nesto razmisljam koliko je prevoznike briga za putnike! posalju autobuse od 90 sedista gde ne mozes kao covek ni da sedis! njima je bitno da sto jeftinije prodju,nije im bitno sto je parking kod laste daleko nego sto se placa! nema gsp linija,pa ionako svi dolaze ili taksijem ili ih neko doveze!