ЗАПРАШИВАЊЕ комараца из ваздуха почеће четвртак са 24 авиона, најавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда. Екипе Завода за биоциде и медицинску екологију ће у среду од 19 часова, ако временски услови буду повољни, уништавати одрасле форме комараца у деловима општина Нови Београд и Чукарица. Недавне падавине и поплаве додатно су допринеле размножавању ових "крвопија".

Како је истакао Весић, авиони су морали ванредно да се подигну, пошто је због високог нивоа река онемогућен прилаз појединим локацијама попут Великог ратног острва и ритова, који су поплављени током недељне кише. Он је додао да је то урађено и у Хрватској и у неким другим европским земљама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Деле таблете против комараца

- Запрашивање комараца из ваздуха је европским законима забрањено само изнад насељених места, али не и поред обала река и других водених површина где се налазе такозвани речни комарци - каже проф. др Жељко Томановић, декан Биолошког факултета. - Њихов број је смањен, јер је такав третман обављен пре две недеље. Тренутно су већи проблем кућни комарци, који су у становима и кућама, активни су ноћу и преносиоци су вируса Западног Нила. Они се уништавају са земље и на њих третман из ваздуха нема ефекта.

Наш саговорник истиче да би смањењу бројности комараца допринео и третман биолошким препаратом "ларвицидом" који се убацује у воду. Он додаје да би требало ангажовати и риболовце да капсуле убацују у воду, како би се и на тај начин додатно допринело смањењу броја ових досадних инсеката.

Професор Томановић објашњава да је великој бројности комараца ове године допринео средње висок ниво река, пошто њиховом развоју не одговара ни када је водостај низак, ни када је много висок. Он напомиње да је кључно да се ларве третирају на пролеће. Такође, неопходно је направити мапу пловних подручја, односно снимак када је средњи и низак водостај, како би се знало где авиони могу избацивати биолошке препарате, који не загађују воду.


ПОДЕЛА ТАБЛЕТА

У насељима на левој обали Дунава, која су погодиле поплаве, почела је подела "ларвицида" у облику таблета грађанима како би се сузбиле ларве које могу да се формирају у септичким јамама.

Таблете су бесплатне, има их шест у свакој кутији, а довољно је да се таблета само стави у тоалетну шољу, пусти вода и она ће отићи право у септичку јаму, где ће веома ефикасно деловати.