Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас да ће ускоро бити расписан конкурс за уређење Трга Политика.

Весић је у Скупштини града навео да је пре годину дана Град Београд са руководством “Политике” договорио да се реконструише Трг Политика и да то буде место које ће бити посвећено не само листу “Политика”, већ и великим новинарима тог листа.

Ми ћемо у наредних месец-два расписати конкурс за архитектонско решење Трга Политика и верујемо да ће на њему учествовати домаћи архитекти и да ће дати добра решења”, рекао је Весић.

Како је појаснио, идеја је да уређеном тргу неколико највећих новинарских имена “Политике” ту добије своје бисте и да, осим тога, у самом камену буду уклесана имена великих новинарских пера који су створили “Политику”.

Део Македонске улице преименован је у Трг Политика одлуком Скупштине града 2016.

СКУПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА УСВОЈИЛА ВИШЕ ОДЛУКА

Усвајањем више одлука, међу којима су завршни рачун градског буџета за 2018. годину и одлуке о подизању споменика и промени назива улица на територији појединих градских општина, завршена је седница Скупштине града Београда.

Одлучено је да у српској престоници буде подигнут споменик деспоту Стефану Лазаревићу, руском архитекти Николају Краснову који је учествовао у изградњи многобројних зграда у Београду и чувеном водитељу и новинару Милоју Мићи Орловићу.

Осим тога, одлучено је и да Бојанска улица на Врачару понесе име славног српског глумца Велимира Бате Живојиновића.

Одборници су усвојили и Одлуку о усвајању пројекта институционалног јавно-приватног партнерства увођења система јавних бицикала у Београду, а како је рекао заменик градоначелника Горан Весић, уколико све буде ишло по плану, прве јавне бицикле требало би да имамо на пролеће следеће године.

Према његовим наводима, постојаће 150 станица са по шест бицикала, односно 900 укупно.

Усвојено је и више планова детаљне регулације, међу којима и план који се тиче изградње остружничког канализационог система.

Одборници Савеза за Србију су, иако бојкотују рад градског парламента, уочи седнице коментарисали рад Градске управе, а тема су биле временске непогоде и последице, као и завршни рачун градског буџета за 2018. годину.