ТРИДЕСЕТАК домаћинстава у Улици Панчевачки пут, на ободу општине Палилула, поплављено је већ десетак дана! Проблем је настао због високих подземних вода и неодржавања мреже канала. У појединим кућама ниво воде нарастао је 70 центиметара и створио велике проблеме становницима овог дела престонице.

Како, за "Новости", истиче Милан Стошић, један од житеља овог насеља, чија се кућа нашла под водом, поплављено је било осам хектара површине.

- У овој кући су живели моји родитељи. Вода је до нас дошла 14. јуна, док је у остале куће почела да продире раније, 10. јуна - огорчено прича Милан. - Сада тек треба да се уради дератизација и да се санира причињена штета, која није мала.

Најгоре у овој поплави је што су се излиле фекалије, и то по њивама, локалним путевима и кућама. Посебно је ситуацију погоршала близина панчевачког водовода, чија фабрика је недалеко од поплављених кућа.

- Они дневно испирају од три до пет слојева филтера који су изузетно велики - истиче Стошић. - За испирање сваког филтера потребно је од 100 до 150 кубика воде.

Због угрожености квалитета драгоцене течности, неколико бунара је морало да се затвори, али, проблема са пијаћом водом није било. Водопривредно предузеће "Сибница", које је задужено за одржавање канала у овом делу града је, како каже наш саговорник, тек пре неколико дана почело да их чисти. Они су били затрпани разним комуналним смећем, гвожђем, биљкама, тако да су готово непроходни.

- До овог тренутка место је само једном било поплављено, и то за време катастрофалног невремена 2014. године. Од 1995. године, од када имам кућу овде, нико се није сетио да очисти канал, због чијег је запушења сада и настао овај велики проблем - прича Стошић.

Прочитајте још: ПОГЛЕДАЈТЕ: У Београду протутњило невреме, јака киша и град величине кликера (ФОТО+ВИДЕО)

Како су се репортери "Новости" јуче уверили, подови у поплављеним кућама су уништени, намештај је претрпео велика оштећења, а смрад који се осећа је несносан. Услови су немогући за живот, па се тако петнаестак домаћинстава иселило. Они који нису имали где да се склоне, остали су у својим домовима.

Унутрашњост дома

"ОДНЕТА" ГЛАВНА УЛИЦА

ГЛАВНА улица кроз насеље, која није асфалтирана, већ је само насута шљунком, такође је оштећена услед неочекиваних поплава. Како кажу житељи овог дела Палилуле, аутомобилом је било немогуће проћи до пре неколико дана, па тако велики број њих није могао да дође до поплављених кућа.