Лекари Мејо клинике гости Београда

Танјуг

субота, 22. 06. 2019. у 14:51

Лекари Мејо клинике гости Београда

Фото Беоинфо

Градоначелник Београда Зоран Радојичић угостио је у Старом двору лекаре Мејо клинике, дужи низ година једне од најбољих клиника у САД у већини медицинских области

Градоначелник Београда Зоран Радојичић угостио је у Старом двору лекаре Мејо клинике, дужи низ година једне од најбољих клиника у САД у већини медицинских области.


"Долазак стручњака Мејо клинике у Београд је доказ да наш здравствени систем има све бољу позицију у свету, као и да је у претходним годинама Министарство здравља урадило пуно по том питању", рекао је Радојичић.


Он је подсетио да је Београд пре само недељу дана био домаћин 20. Конгреса Европског удружења дечјих хирурга и похвалио Министарство здравља које, како је истакао, унапређује здравстевни систем у нашој земљи, саопштио је Беоинфо.


"Као доктору и градоначелнику значе ми овакве ствари, јер знам колико је важно да експерти из читавог света долазе у Београд и размењују искуства са нашим стручњацима, јер ће од тога Београђани имати директну корист кроз квалитетније здравствене услуге", рекао је Радојичић.


Делегацију Мејо клинике чинили су научник у области старења Џејмс Киркланд, професор на Мејо универзитету Сузан Норби, вођа програма из области дијабетеса на националном институту за здравље у Вашингтону Кристина Марић-Бикан, ендокринолог и професор Адријан Вела, нефролог и истраживач Јасмина Краици, као и професор интерне медицине Гери Шварц.


Гошће градоначелника била су и Весна Гаровић, српска докторка која ради на Мејо клиници као професор интерне медицине, шеф истраживања на нефрологији и директор клиничких студија за интерну медицину, као и Наташа Милић професорка медицинске статистике на Медицинском факултету у Београду и дугогодишњи истраживач-сарадник Мејо клинике.


Градоначелник је захвалио Весни Гаровић и Наташи Милић јер, како је рекао, њихов предан рад допринео је продубљивању сарадње Медицинског факултета у Београду и Мејо клинике, првенствено када је у питању област истраживања прееклампсије.


Он је подсетио да је сарадња резултирала великим бројем клиничких студија које су унапредиле лечење у области женског здравља.


"Госпође Гаровић и Милић доказују да Србија има стручњаке у области медицине који су цењени у свету и који у најбољим клиникама остварују значајне резултате", оценио је Радојичић.


Градоначелник је са гостима разговарао и о начину на који градске власти широм света воде рачуна о здрављу суграђана, нарочито у урбанистичком смислу. Било је говора и о проширењу мреже бициклистичких стаза, повећању броја зелених површина и коришћењу електричних аутобуса.


Радојичић је истакао да Београд иде у том правцу и подсетио на његову визију Београда као паметног и зеленог града, али и на пројекте који су увелико у току, попут проширења пешачке зоне, промене саобраћајне хијерархије и давању предности пешацима у односу на аутомобиле и спуштању Београда на реке, што ће позитивно утицати на животну средину.


Он је госте из Мејо клинике упознао и са пројектом „Градови који мењају дијабетес”.


"Тим програмом ћемо по угледу, али и у сарадњи са другим метрополама, направити више паркова и шеталишта, као и простора за спортске активности. Са друге стране, заједно са Министарством здравља и експертима Клиничког центра Србије, Универзитета, али и лекарима који раде у примарној здравственој заштити, кроз саветовалишта ћемо се бавити превенцијом и подизањем свести становништва о овом проблему", додао је Радојичић.


Лекари Мејо клинике дошли су у Београд како би присуствовали конгресу медицинске дијаспоре који се одржава под покровитељством принцезе Катарине, Медицинског факултета Универзитета у Београду, Српске лекарске коморе и Министарства здравља Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације