По комарцима опет авионом

М. СТАНОЈКОВИЋ

петак, 21. 06. 2019. у 13:28

По комарцима опет авионом

По новом мониторингу, запрашивање од пре неколико дана није дало очекиване резултате Фото И. Маринковић

Завод за биоциде расписао јавну набавку за уништавање инсеката из ваздуха. Процена је да ће се бројност и даље повећавати

ИАКО су надлежни запрашивање комараца из авиона представили као преседан овог лета, пољопривредна авијација ће опет бити подигнута. Наиме, Завод за биоциде и медицинску екологију расписао је поново јавну набавку за организацију сузбијања комараца из авиона.

Првобитне процене биле су да ће бити довољно да три авиона обиђу простор изнад београдских река, а после акције речено је да запрашивање из ваздуха није потребно јер су жаришта угашена. Судећи по новом мониторингу, запрашивање није дало очекиване резултате.

- С обзиром на процену да ће се бројност комараца и даље повећавати на територији Београда, ради предузимања мера заштите и спречавања ризика од појаве заразних болести, неопходно је појачати третмане сузбијања одраслих форми комараца. Планиране су мере сузбијања комараца из авиона, које обухватају услуге запрашивања на површини до 20.000 хектара - стоји у конкурсној докуменатцији.

Прочитајте још - Монопол чак и на комарце

У Заводу за биоциде потврдили су да имају у плану третирање инсеката из ваздуха, али нису могли да прецизирају када ће се то догогодити. Како су рекли, пратиће ситуацију на терену, али опрему припремају у случају потребе.

Пре недавног полетања, последњи пут запрашивачи су летели изнад престонице 2014. године три дана узастопно. Ранијих година, у "битку" на комарце узлетало је 18 авиона, док су ове године спали на свега три. Није познато због чега у свим градовима Србије пракса запрашивања из ваздуха никад није престала, а само је у Београду спорна, наводно, због препорука Европске уније.

У недавној акцији сузбијања са аеродрома "Лисичји јарак" тертирана су подручја ка левој обали Дунава, од Панчевачког моста до Ковилова, Ратно острво, лева обала Саве, од Остружничког моста до блокова, десна обала Саве - Макишко поље, Умка, Остружница уз реку, Ада Циганлија и Ада Међица.

Прочитајте још - АВИОНИМА НА КРВОПИЈЕ: Почело сузбијање комараца из ваздуха у Београду (ВИДЕО / ФОТО)

ПРСКАЈУ И ПО КИШИ

НАВЕРОВАТНО изгледа, али и ових дана, одмах по престанку пљускова, Завод за биоциде третира комарце из возила. Читалац из Борче јавио нам је да је прексиноћ око 20 сати, после жестоког невремена, угледао возило како праши из све снаге у Улици Беле Бартока око 20 сати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

007

21.06.2019. 14:06

U Sapcu avionom prskali 2 puta a komaraca vise nego ikada. Neko je silne pare naplatio a avionom samo preleteo.

Realno

21.06.2019. 23:06

Je li znate vi gde je Beocin ? Znaci ,geografski gde je to ,naci cete komarce i za izvoz to je hrana za ptice i ribe .

TADIJA ZEMUN

22.06.2019. 08:36

niste prskali obalu Dunava u ZEMUNU(desnu obalu Dunava), iz auta nemozete da dobacite,a tamo komaraca preko celog dana u neverovatnim kolicinama