Граде дворану, секу Кошутњак

С. ВИДАЧКОВИЋ

четвртак, 20. 06. 2019. у 11:43

Граде дворану, секу Кошутњак

Будући изглед комплекса Фото Завод за спорт и медицину спорта

Поједини грађани узнемирени због уклањања борова у парку недалеко од атлетске стазе. Бојовић: Уклоњено 10, а посадићемо 100 стабала

НОВА сеча стабала у Кошутњаку поново је узнемирила суграђане. У оквиру припреме терена за почетак изградње мултифункционалне дворане, уклоњено је више од десет борова, што је изазвало бес код групе грађана, који су пре два дана позвали полицију да спречи сечу.

Како истиче директор Завода за медицину спорта Горан Бојовић, који је инвеститор пројекта, полиција је окупљенима дала папире на увид, како би се уверили да су "све активности у складу са прописима".

- Нема разлога за бригу и негодовање, овде неће "нићи" зграде, већ мултифункционална дворана, за чију изградњу припремамо терен - каже Бојовић. - Биће посађено око 100 стабала у оквиру спортског комплекса. Тако ће бити више посађених него уклоњених стабала.

Према његовим речима, око ограђене парцеле, недалеко од Завода и атлетске стазе, на којој би ускоро требало да буде положен камен темељац за изградњу грандиозне спортске сале вредне 12 милиона евра, постављено је обезбеђење да би радници могли несметано да раде.

Прочитајте још - Општа узбуна због исечених стабала!

Мултифункционална дворана на Кошутњаку, за седам спортова, површине 16.217 квадрата, требало би да буде завршена за две године. У модерном простору тренираће се кошарка, одбојка, рукомет, али и борилачки спортови попут, џудоа, рвања, каратеа, теквонда... Биће направљена и мини-стрељана, а испред сале саградиће се велики паркинг са 140 места.

Конструкција будућег спортског објекта Фото Фејсбук

Велика бура подигла се и почетком марта, када су први багери стигли у Кошутњак. Тада су поред атлетске стазе почели радови на изградњи вештачке стене. Међутим, грађани су помислили да је реч о дивљој градњи, те је група људи покушала да осујети овај пројекат, чупајући ограду и шарајући по бетону. Ипак, откако је постављена грађевинска табла, инцидената није било. Радови би требало да буду готови до краја месеца. Иако је првобитно најављено да ће овај пројекат бити окончан у мају, киша је омела планове градитеља и продужила рок за завршетак.

Прочитајте још - Нова дворана у Кошутњаку за две године

Вредност ове инвестиције је око милион евра, а стена висока 15 метара биће намењена за брзинско, тежинско и рекреативно пењање. Сем тога, гради се и болдер, дужине 15 метара. Обе стене је могуће демонтирати и пренети на друго место, како би спортисти могли да тренирају и по мраку, снегу или киши.

Оборена стабла кошутњачке шуме Фото Фејсбук

СТЕНА ИЗ БУГАРСКЕ

ИЗ Бугарске је стигло 12 камиона са деловима за склапање стене, на којој ће спортисти тренирати пењање, каже Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта, који је и инвеститор пројекта.

- Костур објекта је склопљен, али с обзиром на то да је реч о радовима на отвореном, морали смо да сачекамо боље време - истиче Бојовић. - Надамо се да ћемо до краја јуна завршити посао и да ћемо добити стену која ће бити јединствена у овом делу Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Tanja

20.06.2019. 21:37

Ne razumem sta ljudi imaju protiv drveca u ovom gradu. Zar nemogu da se presade? Cak im 100 smeta!