Монопол чак и на комарце

Ј. ДИНЧИЋ

18. 06. 2019. у 15:02

Монопол чак и на комарце

Комарци из рода "eдес" нису заразни / Фото И. Маринковић

После акције са три авиона, сузбијање инсеката из ваздуха није у плану. Уништавање крвопија биће настављено са земље

У БОРБУ против комараца на територији престонице, после много одлагања, у петак увече су коначно подигнути и авиони привредне авијације. Уместо некадашњих и до 18 авиона, колико је летело над Београдом и расејавало инсектицид, у петак су са аеродрома "Лисичји јарак" узлетела свега три. Иако се очекивало да ће запрашивање из ваздуха утицати да се присуство инсеката смањи, позитивни резултати су минимални.

Запрашивање из ваздуха најделотворније је, јер једино авионима може да се дође до највећих станишта ларви и комараца, попут Великог ратног острва, али сличне акције нису планиране за наредни период. Надлежни из Завода за биоциде и медицинску екологију истичу да се уништавање одраслих форми наставља у наредим данима само са земље.

- Ако временски услови дозволе, у уторак у вечерњим терминима уништаваће се комарци мобилним возилима у Сурчину, Земуну, Новом Београду, Чукарици, Палилули и Вождовцу - саопштено је из Завода. - Запрашивање из ваздуха није планирано поново за наредни период, јер је мониторинг показао да су жаришта уништена.

Прочитајте још - АВИОНИМА НА КРВОПИЈЕ: Почело сузбијање комараца из ваздуха у Београду (ВИДЕО / ФОТО)

Занимљиво је да се у скоро свим градовима у Србији обавља запрашивање из ваздуха, док је Београд и на три авиона чекао док инсекти грађанима нису почели да улазе у уста.

Пре последњег подизања авијације, пољопривредни авиони-запрашивачи летели су изнад територије престонице у августу 2014. године и то три дана узастопно (за разлику од овогодишње једнодневне). Иако је препорука Европске уније да се примена пестицида прскањем из ваздуха забрани, струка истиче да је то најделотворнији начин сузбијања комараца, али само ако се спроводи неколико дана заредом.

Незванично, у стручној јавности се говори и да је реч о монополу који градско предузеће има над овом делатношћу, односно да само они имају право да спроводе третмане сузбијања комараца са земље, док из ваздуха морају да ангажују авијацију да обави тај посао.


Епидемиолози истичу да тренутно нема разлога за панику, јер комарци из рода "едес" нису заразни. Комарац из рода "кулекс", који је преносилац вируса Западног Нила, јавља се крајем јула и почетком августа.

Прочитајте још - ТРИКОВИ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Соц од кафе тера крвопије (ВИДЕО)

ПЛИКОВИ

ВЕЛИКА количина падавина у протеклом периоду створила је идеалне услове за размножавање речних комараца. Иако ова врста инсеката није преносилац заразних болести, њихова основна карактеристика је да нападају људе и убадају током дана. Посебно су активни у близини река, а могу да прелете раздаљину и по десет километара. Након њиховог убода на кожи остају пликови који су краткотрајни и повлаче се у наредних неколико часова.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације