До авиона преко много пропуста?

М. С. - Г. Н.

15. 06. 2019. у 18:50

До авиона преко много пропуста?

Против крвопија су се "бориле" три летелице - Фото Драган Миловановић

Пољопривредна авијација узлетела са "Лисичјег јарка" у борбу против комараца. Завод за биоциде недавно расписао тендер за пилоте и препарате

БЕОГРАЂАНИ коначно могу мало да предахну од комараца! После много одлагања и великог незадовољства јер се, према мишљењу јавности, беспотребно чекало на запрашивање досадних инсеката из ваздуха, три авиона привредне авијације узлетела су јуче од 18.30 у покушају да се стане на пут крвопијама. Ипак, остаје неразјашњено зашто екипе Завода за биоциде нису раније добиле налог за тај корак.

Акција сузбијања одраслих форми комараца почела је са аеродрома "Лисичји јарак" ка левој обали Дунава, од Панчевачког моста до Ковилова, Ратног острва, левом обалом Саве, од Остружничког моста до блокова, десном обалом Саве - Макишким пољем, Умком, Остружницом уз реку, Адом Циганлијом и Адом Међицом. Комарцима се стало на пут и у Забрану у Обреновцу.

Међутим, дуго су Београђани трпели свраб пре него што су авиони узлетели. Једини начин заштите било је избегавање шетњи у поподневним сатима, али су досадни инсекти улазили и у домове.

Последњи пут авиони-запрашивачи летели су изнад Београда 11. августа 2014. године, и тада је акција трајала три дана узастопно. Препорука Европске уније јесте да се примена пестицида прскањем из ваздуха забрани због штетног дејства по здравље људи.

- Ранијих година било је по 18 авиона, а сада само три - кажу Привредној авијацији. - У великом броју градова Србије се запрашује из авиона, а само смо ми чекали. За овакав вид запрашивања треба да се погоди време, да комарци буду у лету, а не да се примире.

ПОТРЕБНА ДВА ИЛИ ТРИ ДАНА УПРКОС томе што је препорука Европске уније да се сузбијање комараца из авиона избаци из употребе, како се наводи у образложењу одлуке градских служби, третирање комараца из авиона у великом броју случајева даје задовољавајуће резултате. - Једна акција сузбијања одраслих форми комараца из авиона, изводи се у два или три дана, што покрива површину од 6.000 хектара. Након тога, спроводи се мониторинг, како би се видело да ли је акција дала жељене резултате.

Ипак, чињеница јесте да се до великих жаришта крвопија, попут Великог ратног острва и престоничких шума једино авионом може доћи и стати на пут комарцима.

- Све то је познато и градској управи и Београђанима, али на одлуку се дуго чекало. Зашто? - пита се Драган Н. - Нико не говори о томе како се у Европи боре са крвопијама, нити о томе да ли на тржишту постоје препарати који нису штетни по околину.

И док Београђани постављају питања, Завод за биоциде и медицинску екологију је пре само неколико дана расписао тендер за обезбеђивање стручног и пилотског кадра, као и препарата за запрашивања из ваздуха.

Прочитајте још: БОРБА ПРОТИВ КОМАРАЦА: Запрашују око Дунава и Саве

- Уз леву обалу Дунава дужином целог тока кроз Београд има великих површина које су се напуниле водом приликом пораста водостаја - стоји у документацији. - Комплетно Ратно оствро је под водом, и не може се прићи на њега како би се приступило уређајима са земље. Иста ситуација је и на левој и десној обали Саве, у Макишком и Сурчинском пољу. Резултати мониторинга одраслих форми комараца које свакодневно спроводимо, показују да је у наведеним подручјима изузетно повећана бројност речних комараца.

Авиони су натанковани средствима за уништавање инсеката


До када је рок за пријаву на конкурс, није познато. Али, како стоји у документацији, рок за обављање посла је 31. октобар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)