ЂАЦИ и родитељи ученика новобеоградске ОШ "Радоје Домановић" већ 13 година рокенрол журком у дворишту обележавају крај школске године, а традиција је на диван начин настављена у четвртак вече. Чувене југословенске рок хитове прашио је бенд "Профани", који чине директор школе, наставници, један родитељ и бивши ученици. Њима су се, што је, такође, традиција, придружила позната имена - Драги и Жика Јелић, Зоран Кики Лесендрић. Никола Хаџи Николић и Прљави инспектор Блажа.


На самом почетку, док је сунце још пекло, заблистала је за микрофоном девојчица Марта, ћерка глумице Неле Михајловић, а мајчина подршка, наравно, није изостала. Онда је кренула непрегледна шетња кроз обиље бисера наше некадашње, заједничке сцене. Низали су се, у необичном амбијенту, хитови "Рибље чорбе" ("Ја сам се ложио на тебе"), ЕКВ ("Земља"), "Фита", ("Заборавит ћу све")...


Кад је, као први гост, Кики Лесендрић изашао на сцену, имао је јасну поруку: "Сви сте добили петице из живота, а профани десетке". Родитељи и малишани, многи од њих и на раменима својих мама и тата, потпуно су се опустили и певали у амбијенту који је очас посла заличио на локацију неког дечјег рок фестивала. Никола Хаџи Николић подсетио је на једну од најпознатијих 357 песама, "Идем на село".


Прочитајте још - "Профани" за крај


Прошле године су се Драги и Жика Јелић први пут појавили на овој сцени, а сада су направили, ненајављени, спонтану репризу. Поред "Морнара", на репертоару је био, очекивано, још један ванвременски хит "ЈУ групе", прави за ову прилику, "Чудна шума".

За највећи шоу, очекивано, био је, на самом крају, задужен онај коме то највише и приличи - Прљави инспектор Блажа. Сјајни забављач, вечити младић, сишао је међу дечурлију, а онда учинио нешто што је сасвим другачије, карактеристично за његове "праве" клонцерте - пео се на конструкцију бине. На крају су се дечица њему придружила на сцени, што је, уз ватромет, био најлепши завршетак ове дивне, необичне рокенрол вечери.

Инспектор Блажа


И Блажа је, попут Драгог и Жике Јелића, већ био део ове манифестације.

- Радоје Домановић је мој омиљени сатиричар, па, чим су ме звали, рекао сам да долазим - у свом стилу ће за "Новости" Игор Блажевић. - Ово је идеална симбиоза родитеља, деце и професора који наступају. Ако од ових дечака и девојчица 50 одсто буду рокенрол деца, ја сам задовољан.

Зоран Кики Лесендрић Фото Давид ДамњановићПОЗНАТИ БУБЊАР ПОСТАО ВЕРОУЧИТЕЉНИСУ само гостујући музичари у четвртак били познати љубитељима рокенрола, њих има и у самом бенду "Профани". Бубњар Милош Велимир Буца, вероучитељ у "Домановићу", свирао је својевремено у "Електричном оргазму", "Партибрејкерсима", "Дисциплини кичме" и другим групама. Басиста Љубинко Томановић Бале, чије дете иде у ову школу, био је члан "Октобра 1864", а већ дуго је део поставе Блажиних "Кљунова". На крају, и сам директор школе, гитариста "Профана" Горан Шоботовић, члан је групе 357. У "профанима" су још Роналд Анжур, наставник физичког, учитељ Милан Станковић, учитељица Снежана Стаменић, и бивши ученици Арсеније, Страхиња и Богдан.