ОГРОМНА количина отпада накупила се на Дунаву, недалеко од Спортског центра "Милан Гале Мушкатировић". Како кажу из "Београдвода", реч је о нормалној појави када река почне да се повлачи после великог водостаја. Међутим, да би смеће било уклоњено, због недефинисане надлежности предузећа, сачекаће се на организовање акције чишћења приобаља. У зони савског насипа је она заказана за сутра, под покровитељством Комитета за европске интеграције.

Грање, флаше и комунални отпад нагомилали су се на "25. мају". Ружан призор сачекаће још најмање десетак дана да се Дунав повуче. До тада, правни вакуум између предузећа "Србијаводе" и "Београдводе", који не предвиђа чишћење, омогућава да се самоорганизовањем акција овај проблем реши.

Прочитајте још - ФЛАШЕ ЗАЧЕПИЛЕ РИЉАЧКУ РЕКУ: Борба против водене стихије у трстеничким селима

- Изменама и допунама Закона о водама из 2016. године, ставке о чишћењу приобаља нису предвиђене - кажу из "Београдвода". - "Србијаводе" надлежне су за Саву и Дунав, и за одбрану од поплава, а ми им у томе помажемо. Такође, ни "Градска чистоћа" нема обавезу уклањања отпада. Ипак, акције чишћења приобаља неретко се организују, па суграђани не треба да буду забринути.

Почетком априла последњи пут била је организована акција чишћења предела око београдских река. У њој су учествовали градски челници, власници сплавова, запослени у Градској управи, радници комуналних предузећа, али и суграђани.