АВИОНИ са аеродрома "Лисичји јарак" у битку против комараца требало би да крену данас и сутра у вечерњим сатима, уколико не буде падавина. Иако је првобитно било речи да ће се из ваздуха запрашивати само потез око Великог ратног острва, ипак ће бити третирана шира подручја у насељима око Дунава и Саве.

Најезда инсеката довела је до одлуке да се, упркос препорукама да се комарци не сузбијају из ваздуха, пољопивредна авијација покрене.

- Сузбијање одраслих форми комараца из авиона биће у периоду од 17.00 до 21.00, у зависности од метеоролошких услова - саопштено је из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима. - Локације на којима ће бити спроведена акција су лева обала Дунава, од Панчевачког моста до Ковилова, Ратно острво, лева обала Саве, од Остружничког моста до блокова, десна обала Саве - Макишко поље, Умка, Остружница уз реку, Ада Циганлија и Ада Међица, у обиму од 6.000 хектара.

Прочитајте још - Комарци прете новим и све опаснијим заразама

Упоредо са запрашивањем из авиона, екипе Завода за биоциде пуном паром третирају најкритичнија подручја са земље.

- Без обзира на најављено запрашивање из ваздуха, настављамо запрашивање теренским возилима - кажу надлежни. - У претходна два дана запрашивани су Палулула и Земун.

Међутим, иако у Заводу тврде да се ради без прекида, Београђани и даље не осећају потпуне ефекте запрашивања. Комараца има у свим деловима града, па од досадних крвопија нико не може да се одбрани. Осим комарника, суграђани спас траже и у разним препаратима.


СМЕТАЈУ ИНСЕКТИ, А СМЕТА И ХЕМИЈА

ГРАЂАНИ углавном негодују због лошег третмана комараца и криве градске службе што нису реаговале, али има и противника акције. На друштвеним мрежама појавио се снимак из једног вождовачког ресторана у тренутку када су екипе запрашивале комарце са земље. У башти су се налазили и родитељи са децом, па су се због облака биоцида забринули какве последице може да има по здравље.