БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Јавна гаража пре музеја аутомобила

Зоран Николић

15. 06. 2019. у 15:44

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Јавна гаража пре музеја аутомобила
Отворена 1929. године била је урађена по највишим европским стандардима, а намењена за паркирање, одржавање и сервисирање аутомобила

Музеј аутомобила у Улици мајке Јевросиме један је од најлепших у Београду. Бројна стара возила, инсталације за бензинске станице, мотоцикли и безбројни други експонати враћају нас у доба "моторизације". Био је то процес током прве половине 20. века када су први аутомобили изборили своје место на београдским улицама.

Подсећамо, први аутомобил који је ушао у наш главни град био је "неселсдорф" и затутњао је престоничким улицама 1903. године. Тада је направио немалу панику међу становништвом јер су први пут видели кочију без коња која, притом, изазива сасвим "пристојну" буку.

Потом су полако аутомобили запоседали градске саобраћајнице, да би њихов број прилично брзо растао. Можда не оним ритмом као у осталим метрополама Европе, јер је тадашња Краљевина фаворизовала железницу, као примаран вид транспорта и путовања.

Прочитајте још - БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Друм Марије Терезије

Па ипак, Београдска општина већ 1929. године издаје дозволу за отварање прве јавне гараже у граду. О томе нам говори Братислав Браца Петковић, оснивач Музеја аутомобила који се данас налази у овом здању.

- Гаража је била намењена за паркирање, одржавање и сервисирање аутомобила по тадашњим највишим стандардима - каже Петковић.- Услуге које је пружала биле су исте као што су их имале сличне гараже у Паризу, Берлину или Лондону.

Сама зграда је урађена по пројекту великог руског архитекте Валерија Ташевског. Она је до Другог светског рата била јавна гаража.

- На спрату је била посебна кацеларија Швајцарског ауто-клуба - подсећа Петковић.- Они су били веома добро организовани. Тако су возачи који би стигли у Београд на том месту могли лако и брзо да добију све потребне информације које су им неопходне. Лако би се распитали о распореду бензинских станица које их чекају на наступајућем путовању, сазнали у које београдске хотеле могу најлакше и најбрже да сместе госте које су довезли у град...

После Другог светског рата ова зграда у Улици мајке Јевросиме престаје да буде јавна гаража, али остаје јој приближно иста улога која јој је била и првобитно намењена. Прво је на овом месту био смештај за тадашњи градски такси, да би касније овде била гаража Радиотелевизије Београд, будући да је Таковска улица близу, а ово место је било идеално за то.

МУЗЕЈ АУТОМОБИЛА

Некадашња прва јавна гаража од 1994. године добија своју најлепшу намену. Наиме, те године је у овом здању отворен Музеј аутомобила. Оснивач музеја су Братислав Петковић и Скупштина града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације