НОВА правила становања у престоничким стамбеним зградама станари ће морати да поштују од јула, када би требало да почне примена измењене Одлуке о кућном реду. Будући да се радно време запослених драстично променило од времена од када је стара одлука на снази, новине предвиђају да тишина у вишеспратницама мора да се поштује радним данима од 16.00 до 18.00, а викендом од 14.00 до 18.00. За непоштовање прописане су казне од 5.000 динара.

Како, за "Новости", кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, финална верзија нацрта је готова, а чека се само гласање одборника.

- Нацрт треба да се достави у процедуру усвајања и у форми предлога упућује се Скупштини града на доношење, што се очекује на наредној седници. Одлука ће ступити на снагу осмог дана од дана усвајања, и тада ће почети да се примењује - кажу надлежни.

Највећи акценат у овим прописима стављен је на кућни мир, а време одмора, како стоји у нацрту, мора се поштовати не само унутар зграда већ и при боравку исред зграде.

- Радно време станара је најчешће осам или девет сати, у посеку до 16.00 или 17.00, па је потребно да буде кориговано од 16.00 до 18.00 и у вечерњим сатима од 22.00 до 7.00 - објашњавају у надлежном секретаријату. - Викендом ће кућни ред морати да се поштује од 14.00 до 18.00 и суботом до 8.00 ујутру, а недељом до 10.00. Тада је забрањено и коришћење косачица, моторних тестера на зеленим површинама испред зграде.

Прочитајте још - НОВА ПРАВИЛА СТАНОВАЊА У ВИШЕСПРАТНИЦАМА: Тишина од четири до шест по подне

Дозвољен ниво буке не сме да прелази 30 децибела, а комшијска вика, музички репертоар морају да се уклопе у прописе. Осим тога, уколико у згради послује неки угоститељски објекат или се обавља нека друга делатност, дужни су да се понашају у складу са кућним редом.

- Уколуко се крше одредбе, предложена је казна од 5.000 динара, коју изриче комунални инспектор или комунални полицајац издавањем прекршајног налога. Напомињемо да ће се о предложеним казнама изјаснити и Комунална инспекција и Комунална полиција, па на њихов предлог могу се кориговати.


КАКО КАЗНИТИ "ПРЕСТУПНИКА"?

ПОЈЕДИНИ професионални управници, међутим, указују на неке могуће препреке:

- Проблематично је утврдити ниво буке, јер уколико се чује музика или вика из стана, док инспекција дође, комшија може да је утиша. Тешко је затећи "преступника" током недозвољене радње.