Авионима на комарце

С. В. - М. С.

среда, 12. 06. 2019. у 14:16

Авионима на комарце

Третман из ваздуха није коришћен од 2017. године

После најезде досадних инсеката, Град донео одлуку о запрашивању из ваздуха. Предах од напасти почетком следеће недеље

ЗБОГ неподношљиве ситуације са комарцима, а после покушаја да их сузбије теренским возилима, Град је коначно одлучио да у борбу са досадним крвопијама, ипак, крене из ваздуха. Како је најавио помоћник градоначелника Андреја Младеновић, ако временске прилике дозволе, авиони ће са средством за запрашивање полетети данас и сутра.

На овај начин биће третиран потез Великог ратног острва, каналска мрежа са леве обале Дунава, односно потези који нису насељени и којима је због високог водостаја отежан приступ.

- Третман из ваздуха није коришћен од 2017. године и тада је третирана само каналска мрежа на левој обали Дунава - каже Младеновић. - То се избегава у земљама Европске уније, а и сузбијање са земље је много делотворније и конкретније. Овакав начин је давао резултате претходних година. Међутим, ове године ћемо морати да кренемо из ваздуха због влажности ваздуха и бујне вегетације.

У Заводу за биоциде и медицинску екологију наводе да 26 екипа раде у две смене, али не могу да постигну, јер су због кишног периода касно почели запрашивање.

Прочитајте још - Комарци прете новим и све опаснијим заразама

- Авиони пољоприведне авијације су спремни и могу да полете кад им се да знак - кажу у Заводу. - Ми ћемо им дати упутства и моћи ће да се запраши из ваздуха. Наше екипе раде на томе да суграђани осете олакшање почетком следеће недеље.

НЕМА ВИРУСА ГРАЂАНИ треба да знају да се свакодневно скупљају комарци и ради анализа на присуство Западног Нила, кажу из Завода. - Имајући у виду да је сада доминантна популација комараца из рода Aedes, који на територији Београда не преносе никакве заразне болести, нема разлога за забринутост.

Без обзира на лоше аспекте запрашивања из ваздуха и позивање на Европску унију, зна се да је тренутни начин прскања комараца са земље ограничен, те екипе Завода не могу приступити највећим жариштима крвопија, попут Великог ратног острва и градских шума. Због тога се грађани свакодневно буне и питају да ли би запрашивање комараца из авиона, које је забрањено од 2014. године, било ефикасније.

Декан Биолошког факултета, проф. др Жељко Томановић, каже да је прскање комараца из ваздуха кратког ефекта, те је небезбедно за здравље људи и осталих инсеката.

- Запрашивање комараца из авиона је краткотрајног ефекта, а те супстанце не смеју да се неселективно бацају на отворени простор јер имају негативан утицај на здравље људи, поготово деце, трудница и старијих суграђана - каже Томановић. - Третирања са земље су ефикаснија, прецизнија и безбедна. Лакше их је контролисати, а и људи се склоне када наиђе надлежно возило, како та хемијска средства не би дошла до њих, што је немогуће када се запрашује из авиона.

Међутим, ројеви комараца упадају у очи, гризу на шеталиштима, у парковима, улазе у станове и нападају ноћу, па становници Београда верују да су надлежни направили неки пропуст. Београђани се надају да ће се, након сузбијања из ваздуха, овог лета борити само са - врућином.


ТРАЖЕ СВЕ ПРОТИВ УЈЕДА

ВЕЛИКА потражња за средствима за заштиту против комараца навела је домаће апотеке да се ванредно снабдевају. Трагајући за заштитом по градским апотекама, репортери "Новости" су се уверили да се у последње две недеље продаја ових производа драстично повећала. Спрејеви против инсеката више нису једини начин одбране од уједа и последица уједа. Према тврдњама апотекара, пораст у продаји бележе наруквице од силикона које садрже специјална уља чији мирис тера инсекте.

- Дистрибуција препарата и средстава против комараца је таква да су већ после подне све апотеке у приправности да одговоре на захтеве купаца - рекли су у апотеци.

(С. М.)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Realno

12.06.2019. 17:08

Beograd, beograd i samo beograd ko da samo beograd postojiŠta je sa ostalim gradovima nas negrizu komarci mi smo kao imuni na njih

Beogradjanka

13.06.2019. 16:21

@Realno - Evo ja sam iz Beograda, ali se apsolutno slazem sa vama...zaista, kao da samo Beograd postoji i kao da su njegovi stanovnici najbitni, a svi ostali gradjani, drugih gradova i mesta, gradjani drugog reda...neravnopravnost!