НАПЕТО је у уторак било у згради Управе града Београда. Јавна презентација експерата о изградњи жичаре на Калемегдану, односно представљање Студије о процени утицаја пројекта на животну средину започела је инцидентом. Само десетак минута од почетка, услед техничких проблема и захтева грађана да пређу у већу и климатизовану салу, направљена је пауза.

Активисти Иницијативе "Не давимо Београд" том приликом раширили су транспарент са натписом "После вас ће остати само рушевине и пепео". Расправи су присуствовали посланик Демократске странке Балша Божовић, Раде Вељановски из Грађанског демократског форума, као и архитекта Драгољуб Бакић.

Кад је скуп прешао у већи простор, заинтересовани суграђани и стручњаци започели су низ питања, на која аутори махом нису имали одговоре.

Прочитајте још - Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Представници фирме "Елкомс", које је ангажовао инвеститор пројекта изградње гондоле ЈП "Скијалишта Србије", као и запослени у Министарству за заштиту животне средине, представили су Студију пред око стотину заинтересованих суграђана. Између осталог, процењено је да природна и културна добра у непосредној близини неће бити угрожена редовним радом пројекта, као и да ће се изградњом жичаре десити промене са уочљивим визуелним ефектом, али да ће то бити сведено на прихватљив ниво. Међутим, противници овог пројекта затекли су их примедбама.

- Не верујем вам јер сте овом Студијом у прекршају - оторено је казала Соња Павловић. - План детаљне регулације није у складу са Планом генералне регулације града, према коме је забрањено постављање жичаре. Ова студија требало је да се бави негативним утицајем на околину, а не да покаже како ће бити погубно за град ако се пројекат не оствари. Поступак јавног увида и расправе треба да се обустави.

Будући изглед гондоле на Калемегдану, Фото: Беоинфо

Вишња Кисић, доктор наука музеологије и културног наслеђа, имала је питања за израђиваче Студије. Међутим, одговор на скоро свако добиће у писаној форми. Тако су грађани остали ускраћени за сазнање зашто током израде Студије није ангажован нико ко се бави културним наслеђем, попут археолога или историчара уметности, зашто нема описа због чега су културна добра на Калемегдану и у склопу Београдске тврђаве заслужила ту титулу, али нема ни одговора која је методолошка основа коришћена приликом израде презентације.

Према наводима активиста, једног од њих напао је функционер градске управе, који је насрнуо на њега и покушао да му отме телефон, којим је снимао незадовољство окупљених.

Расправа је трајала око три сата, што није било довољно времена за све који су имали замерке на Студију. Њима су одговори обећани у писаној форми.

Грађани у згради Управе града

ПИТАЊЕ О СЕЧИ СТАБАЛА

ЈЕДНА од суграђанки изнела је сумњу због чега се сада ради Студија о негативном утицају на животну средину, када су стабла већ посечена на Калемегдану и на Ушћу. Према њеним речима, већ је учињена огромна штета, а нико за то није одговарао.

Представник ЈП "Скијалишта Србије" кратко је одговорио да су одлуку о сечи одобриле општине Стари град и Нови Београд, а да на друга питања нема овлашћења да одговори.