СВАКОГ дана откад су дивље свиње прошлог четвртка примећене у Новом Београду, на потезу од хотела "Југославија" до Ушћа, у поподневним и ноћним часовима дежура 10 до 15 ловаца удружења "Доњи Срем" - каже за "Новости" Милош Војиновић, управник истоименог ловишта.

Посао ловаца је да животиње "лоцирају", након чега на сцену ступају запослени у "Ветерини Београд".

- Они користе пушке за успављивање, јер је то један од начина да се одрасле свиње ухвате. Други начин је да се терају до Великог ратног острва, што је мало теже. Просто их је немогуће савладати голим рукама - наводи Војиновић.

Према речима нашег саговорника, до сада су забележене две пријаве грађана да су их јуриле дивље свиње, али напада на становнике престонице није било.

Прочитајте још - Дивља свиња гост ресторана

Дивље свиње су примећене пртходне седмице у ноћи између среде и четвртка. Прва три ловци су на терену проводила по 10 сати, а сада дежурају знатно краће.

- До сада смо ухватили шест прасића, који су предати у обор у Сурчину, јер их није могуће пустити саме, пошто прети опасност да их поједу лисице и шакали. Такође смо ухватили пет одраслих дивљих свиња, које имају близу 100 килограма, и њих смо одмах пустили у Бојчинску шуму - каже Војиновић. - Нажалост, шест дивљих вепрова смртно је страдало од удара аутомобила, а само су два возача стала да виде шта се догодило и колика је штета, док се остали нису ни осврнули.

Присуство дивљих свиња на територији Новог Београда трајаће још само неколико дана. Наиме, чим се водостај Дунава смањи, животиње ће се вратити у своје природно станиште.

ГАРАЖА

О КАКВОЈ ситуацији је реч, најбоље илуструје инцидент у гаражи на Обилићевом венцу. "Новости" су забележиле да је у овај простор ушла животиња коју су радници ЈКП "Паркинг сервис" покушали да истерају. У страху од људи свиња се дала у бег, пала преко ограде са шестог нивоа и страдала.